U Hrvatsku mogu i oni koji su koronu preboljeli prije 9 mjeseci

31.07.2021. 10:14 / Izvor: Večernji List
U Hrvatsku mogu i oni koji su koronu preboljeli prije 9 mjeseci

Ako ste koronavirusom bili zaraženi prije devet mjeseci te imate potvrdu o preboljenoj bolesti, otprije nekoliko dana možete bez problema ući u Republiku Hrvatsku.

Ako ste koronavirusom bili zaraženi prije devet mjeseci te imate potvrdu o preboljenoj bolesti, otprije nekoliko dana možete bez problema ući u Republiku Hrvatsku. Naime, odlukom Nacionalnog stožera Republike Hrvatske produljen je rok valjanosti potvrda o preboljenoj bolesti, kao i potvrda o cijepljenju, piše Večernji list BiH.

Treće zemlje

Tako stanovnici Bosne i Hercegovine mogu ući u Hrvatsku ako im potvrde o primitku dviju doza cjepiva odnosno o preboljenoj bolesti nisu starije od 270 dana, odnosno devet mjeseci. Prema prijašnjim uvjetima, potvrda nije smjela biti starija od 180 dana, odnosno šest mjeseci, priopćili su prošlog tjedna iz Nacionalnog stožera. Isto tako, u odluci se precizira kako putnici iz zemalja koje se ubrajaju u 1. kategoriju moraju imati negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju, dok putnici iz zemalja 2. kategorije pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti. U te zemlje ubrajaju se Velika Britanija, Rusija i Cipar.

Građani trećih zemalja, među kojima su Bosna i Hercegovina, Republika Srbija itd., u Republiku Hrvatsku mogu ući bez dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, čime su ispoštovane važeće izmjene preporuka Vijeća Europske unije. Pri tom moraju ispunjavati epidemiološke uvjete kao i do sad, predočiti negativan PCR ili antigenski test na COVID-19 ili potvrdu o cijepljenju.

Koje su sve iznimke

Iznimke od svih potrebnih potvrda su djeca mlađa od dvanaest godina ako su u pratnji roditelja ili skrbnika, zatim, boravak u Republici Hrvatskoj ne dulji od 12 sati, a isto vrijedi i za hrvatske državljane koji žele izvan države na 12 sati i prilikom povratka mogu prijeći granicu bez 3G potvrde, svi putnici u tranzitu, prekogranični radnici, pacijenti koji putuju iz nužnih zdravstvenih razloga. Kada je riječ o ulasku u Bosnu i Hercegovinu, stranci koji ne moraju prilikom ulaska u BiH predočiti negativan nalaz testa ili potvrde su državljani Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze izravno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca te supružnici koji su državljani drugih zemalja, stoji na službenim stranicama Granične policije Bosne i Hercegovine. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti