Slovencima više penzije i po 150 eura zbog poskupljenja energenata

16.02.2022. 10:46 / Izvor: Agencije
povećanje penzija

Zavod za penziono i invalidsko osiguranje Slovenije najavljuje povećanje penzija za 4,4 posto.

Dok slovenski Državni zbor po hitnom postupku razmatra vladine mjere za ublažavanje visokih cijena energenata i isplatu po 150 eura građanima, Zavod za penziono i invalidsko osiguranje Slovenije najavljuje povećanje penzija za 4,4 posto.

Parlamentarni odbor za infrastrukturu, životnu sredinu i prostor razmatra prijedlog zakona o vanrednim mjerama za ublažavanje posljedica poskupljenja energenata, kojim je predviđena isplata jednokratnog dodatka za 710.000 korisnika.

Prijedlog zakona predviđa solidarnu naknadu od 150 eura, koju će dobiti gotovo 465.000 penzionera koji su u decembru imali maksimalnu penziju od 1.000 eura te najmanje 67.000 ljudi koji su imali pravo na novčana primanja – socijalnu pomoć, invalidninu ili druge beneficije.

Uplate do 15. aprila

Dodatak će primiti i korisnici dječjeg dodatka od prvog do šestog razreda poreza na dohodak, kojih je u decembru bilo oko 139.000, kao i korisnici dodatka za višečlanu porodicu, a njih je gotovo 26.000. Najmanje 6.000 porodica sa četvero ili više djece trebalo bi dobiti dodatnih 50 eura.

Prema prijedlogu zakona, jednokratne uplate će biti izvršene do 15. aprila, za šta je planirano oko 108 miliona eura.

Prijedlogom je predviđeno i smanjenje računa za domaćinstva u prosjeku za 35 posto za tri mjeseca, od 1. februara do 30. aprila, kroz oslobađanje od plaćanja doprinosa za pružanje podrške proizvodnji energije u visokoefikasnoj kogeneraciji i obnovljivim izvorima energije, te zamrzavanje mrežnih naknada za obračunsku snagu i preuzetu radnu energiju i profitabilnost distributivnog operatera.

Rast plata, ali i troškova života

Istovremeno, Zavod za penziono i invalidsko osiguranje će utvrditi visinu redovnog usklađivanja penzija koja će, prema statističkim podacima o rastu plata i cijena troškova života u prošloj godini, donijeti porast primanja za 4,4 posto.

Povišice će biti isplaćene već krajem februara.

U skladu sa zakonom, redovno usklađivanje mora se vršiti jednom godišnje na osnovu rasta prosječne mjesečne bruto zarade i prosječnog rasta potrošačkih cijena. U usklađivanju 60 posto uzima u obzir rast zarada, a 40 posto rast potrošačkih cijena.

Državni zavod za statistiku potvrdio je da je prosječna mjesečna bruto plata prošle godine porasla za 6,1 posto u odnosu na prosječnu bruto zaradu za prethodnu godinu. Prema istim podacima, prosječan rast potrošačkih cijena u prošloj godini iznosio je 1,9 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti