Hrvatska pošta uskoro otvara logistički centar vrijedan 60 miliona kuna

06.03.2022. 10:12 / Izvor: Jutarnji list
HR
OTVORI GALERIJU

Hrvatska pošta uskoro otvara logistički centar vrijedan 60 miliona kuna, imat će i vlastitu solarnu elektranu.

U petak 11. marta, Hrvatska pošta otvara novi logistički centar u industrijskoj zoni Kukuljanovo.

Novi, 60 miliona kuna vrijedan poslovni objekt Bakar-Kukuljanovo imat će ukupnu površinu od gotovo 5000 metra kvadratna i vlastitu solarnu elektranu.

Na toj lokaciji radit će više od 300 zaposlenika Hrvatske pošte.

Tom investicijom, kojom Hrvatska pošta zaokružuje ulaganja u infrastrukturu, stvoreni su preduvjeti za daljnji logistički rast i razvoj same tvrtke, ali i postavljeni dobri temelji za razvoj cjelokupnog logističkog tržišta Hrvatske.

Za podizanje kvalitete i sve logističke poslove presudna je lokacija objekta, a novi poslovni objekt Hrvatske pošte nalazit će se na mjestu s vrlo dobrom prometnom povezanošću.

Objekt je u neposrednoj blizini autoceste Rijeka – Zagreb i Kvarnerske ceste, a središte Rijeke udaljeno je svega 10 kilometara.

Poslovni objekt Kukuljanovo, u kojem će se centralizirati poslovanje s čak pet lokacija, važna je karika u podizanju kvalitete i brzine pružanja usluga svim stanovnicima koji gravitiraju ovom području.

To je karika u podizanju kvalitete i brzine pružanja usluga svim stanovnicima koji gravitiraju ovom području - Gorski kotar, Istra i Kvarner, ističe Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Petogodišnji investicijski ciklus

Hrvatska pošta proteklih je pet godina provela investicijski ciklus od gotovo milijardu kuna.

Uz ulaganja u digitalizaciju, značajna sredstva investirana su u proširenje postojećih i izgradnju novih logističkih kapaciteta.

Osim ulaganja u Kukuljanovo proširen je logistički prostor u Osijeku, sagrađen je novi logistički centar u Zadru, prošireni su kapaciteti u Bjelovaru i izgrađen je Novi sortirni centar u Velikoj Gorici, što je ujedno i najveća kapitalna investicija u povijesti Hrvatske pošte.

Novi sortirni centar otvoren je 2021. godine i najveća je kapitalna investicija u povijesti Hrvatske pošte, vrijedna 350 miliona kuna.

"Infrastrukturna ulaganja u mrežu sortirnica povoljno će utjecati i na cjelokupni razvoj logističkog tržišta u Hrvatskoj. Sve lokacije modernih sortirnica strateški su odabrane i nalaze se na lokacijama koje su prometno dobro povezane te u su skladu s logističkim trendovima. Prije su takvi objekti bili smješteni u centrima velikih gradova, a danas se postavljaju na periferiju uz važne prometne pravce. Smanjio se broj lokacija na kojima se obavlja operativni dio poslovanja s pošiljkama, poput sortiranja i razrade. U Zagrebu je poslovanje s četiri lokacije preseljeno u Novi sortirni centar, dok se u Kukuljanovu centralizira poslovanje s pet lokacija", pojašnjava Čulo, koji napominje da je logistički sektor morao u kratkom roku pronaći rješenje za eksploziju internetske trgovine i iz korijena promijeniti ustaljene načine ispunjavanja potreba privatnih i poslovnih korisnika.

Posljedice se, napominje, vide i danas.

"Dovoljno je pogledati rekordne promete, ali i zastoje u svjetskim lukama, koji su dio šire krize globalnih opskrbnih lanaca. Rješenja postoje, ali nisu jeftina niti brza. Pametne investicije pokazuju se kao ključ uspjeha, jer upravo su nagli rast internetske trgovine i paketnog poslovanja, kao jedna od posljedica pandemije, pokazali koliko su važna ulaganja u tehnologiju i infrastrukturu. Dobre primjere, srećom, ne moramo tražiti izvan naših granica, jer je jedna državna tvrtka u pandemiji pokazala kako u kratkom roku transformirati poslovanje i prilagoditi se novom normalnom", pojašnjava Čulo.

Čulo naglašava kako je Hrvatska pošta s najvećim investicijskim ciklusom u povijesti krenula nekoliko godina prije izbijanja pandemije.

"Iskustvo je pokazalo kako su tvrtke koje su bile u uzlaznoj putanji investicijskog ciklusa izazove pandemije dočekale spremne, a brojni su primjeri tvrtki koje su u krizi i dodatno ojačale. Moderne logističke tvrtke već godinama premještaju svoje kapacitete iz urbanih centara na lokacije u blizini gradova koje su prometno dobro povezane. Takav je slučaj i s Novim sortirnim centrom, ali to nije jedina suvremena sortirnica Hrvatske pošte. Korisnici će rezultate investicija osjetiti kroz još kvalitetniju uslugu i jamstvo da će njihov zaokret prema e-trgovini Hrvatska pošta uspješno pratiti. Dapače, radnicima u operativi veliki broj paketa koji svakodnevno pristižu nije novost, a sve što stigne u sortirnicu već isti dan nastavlja put prema finalnom odredištu", pojašnjava Čulo koji dodaje da je s rastom paketnog poslovanja sve važnija i obratna logistika.

Pojašnjava da mnoge e-trgovine imaju opciju plaćenog povrata ako vam naručeni artikli ipak ne odgovaraju.

"S rastom internetske trgovine raste i broj plaćenih povrata koji također moraju proći kroz poštanske tokove kako bi brzo stigli u skladište trgovine, ističe Čulo koji dodaje da Hrvatskoj pošti u ovom slučaju pomaže i mreža paketomata, novi dostavni kanal putem kojeg se pošiljke mogu preuzeti, ali i vratiti ako je povrat plaćen.", kaže.

"Paketomati se pokazuju kao dobar dodatak u modernizaciji infrastrukture, ali i logičan nastavak razvoja uz nove sortirnice Hrvatske pošte", pojašnjava Čulo koji otkriva da usprkos modernizaciji nije smanjen broj poštanskih ureda.

Poštanski uredi su dostupni u više od 800 naselja.

Najsuvremeniji logistički centar u ovom dijelu Europe

Novi sortirni centar u Velikoj Gorici otvoren 2021. godine najsuvremeniji je logistički centar u ovom dijelu Europe, a ubrzao je sve poštanske procese te podigao kvalitetu dostave svim korisnicima.

Jedini je to odgovor na brzorastuće tržišta paketa koji pokreće e-trgovina, a u pandemiji je u potpunosti opravdao velika očekivanja.

U samom srcu nove sortirnice nalazi se moderni stroj za automatsko sortiranje paketa koji u sat vremena može obraditi njih 15.000 i to mase od 100 grama do 30 kilograma.

U centru radi više od 1500 radnika. Izrađeno je i visoko regalno skladište kapaciteta 8000 paletnih mjesta te je ukupne nosivosti 6400 tona.

U pozadini putovanja pošiljaka kroz tokove Hrvatske pošte stoje kompleksni procesi u kojima radnici koriste najmoderniju poštansku tehnologiju kako bi svaka pošiljka na vrijeme stigla na svoje odredište.

Nakon kompletirane narudžbe paketi kamionima nerijetko u Novi sortirni centar stižu u noćnim ili ranim jutarnjim satima nakon čega ih radnici s paleta prebacuju na traku stroja za automatsku razradu paketa.

Pošiljke na stroju prolaze kroz skener čijih pet kamera očitava bar kodove ili rukom napisane adrese te ih sukladno podacima spušta na odredišne tobogane.

Pošiljke na dnu tobogana preuzimaju radnici koji ih prebacuju u specijalna kolica koja se kamionima i kombijima transportiraju u odredišne gradove ili se odmah šalju na dostavu korisnicima u Zagrebu i okolici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti