PREŽIVJELE PRELAZAK

Hrvatske banke uspješno prešle na euro

03.01.2023. 14:09 / Izvor: HINA
banke

Najveće banke koje posluju u Hrvatskoj u ponedjeljak su izvijestile o uspješnom prelasku na euro i dostupnosti svih usluga za klijente.

Najveće banke koje posluju u Hrvatskoj u ponedjeljak su izvijestile o uspješnom prelasku na euro i dostupnosti svih usluga za klijente.

Da su banke uspješno dovršile proces prilagodbe poslovanja na euro, javila je i Hrvatska udruga banaka (HUB), udruženje koje okuplja 19 vodećih hrvatskih banaka. Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom tečaju određenim zakonskim rješenjem, napisali su iz HUB-a, istaknuvši i da je oko 2700 bankomata softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu euro novčanica.

Očekuje se da će svih oko 4000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. januara, do kada se i ne plaća naknada za podizanje gotovog novca s bankomata bilo koje banke. HUB na dnevnoj bazi ažurira i kartu aktivnih bankomata.

Istaknuli su i da će bankomati do 1. aprila, u skladu s odlukom Hrvatske narodne banke (HNB), isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura.

Nakon 1. aprila bankomati će postupno početi isplaćivati i druge apoene, ovisno o procjeni i poslovnoj politici pojedine banke, napomenuli su iz HUB-a. Podsjetili su i da će banke, Fina i Hrvatska pošta svim potrošačima, bez naknade, zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura tokom cijele 2023. godine, i to do najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji.

Naglasili su da, sukladno propisima, HNB s mijenjanjem gotovog novca kune za gotov novac eura počinje od sljedeće, 2024. godine, bez naknade, pri čemu se kovanice mogu mijenjati do 31. prosinca 2025., a novčanice bez vremenskog ograničenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital