Dvije stogodišnjice u društvu Bosch: Sto godina žarnica i sto godina akumulatora

13.10.2022. 09:45 / Izvor: Akta.ba
Bosch

Ove godine društvo Bosch ne obilježava samo jednu, nego dvije obljetnice proizvoda s dugom i uspješnom povijesti.

Ove godine društvo Bosch ne obilježava samo jednu, nego dvije obljetnice proizvoda s dugom i uspješnom povijesti. Robert Bosch brzo je shvatio da izvrsna učinkovitost čini dizelske motore prikladnima za uporabu u motornim vozilima. Problem je bio u tome što su ti motori imali velikih poteškoća s hladnim pokretanjem.

Žarnica društva Bosch, koja se počela proizvoditi 1922., ponudila je rješenje premještanjem predgrijavanja motora u unutrašnjost komore za izgaranje. Prije stotinu godina društvo Bosch počelo je proizvoditi startne akumulatore u Feuerbachu, predgrađu Stuttgarta: prvo za motocikle pa od 1927. i za osobne automobile.

Desetljeća stručnosti i neprestanog poboljšavanja

Žarnice i startni akumulatori već sto godina pripadaju proizvodima koje društvo Bosch neprestano poboljšava i, uglavnom u suradnji s proizvođačima automobila, izmjenjuje. Prva jednopolna žarnica društva Bosch još je imala izolator od tinjca s otvorenom žarnom niti. Danas tehnologija Duraterm i keramička tehnologija grijanja s kratkim fazama predgrijavanja i dugim fazama naknadnog grijanja osiguravaju učinkovitost goriva i dug uporabni vijek. Sa žarnicom DuraSpeed društva Bosch, koja ima keramički grijaći element, hladno pokretanje sada traje manje od dvije sekunde. Davanje vremena dizelskom motoru da se zagrije sada je svakako stvar prošlosti. Osim toga, suvremene žarnice igraju ulogu u čišćenju filtra za čestice. Toplina iz žarnica doprinosi regeneraciji filtra za čestice. Dizelski filtri za čestice skupljaju svu čađu iz ispušnih plinova. Kako bi se spriječilo začepljenje filtra, skupljenu čađu potrebno je povremeno spaliti.

Širok izbor startnih akumulatora za vozila svih vrsta

Kad je riječ o startnim akumulatorima, društvo Bosch ima sto godina iskustva i stručnosti, kao što se vidi iz ovih povijesnih prekretnica: šezdesetih godina prošlog stoljeća društvo Bosch na tržište je stavilo akumulatore s plastičnim kućištem i indikatorom napunjenosti. Osamdesetih godina prošlog stoljeća uslijedili su akumulatori za osobne automobile koje nije trebalo održavati. Od devedesetih godina prošlog stoljeća rešetke od legure srebra u startnim akumulatorima jamčile su dug uporabni vijek i veliku snagu za pokretanje. Od 2000. ponuda društva Bosch dopunjena je visokoučinkovitim startnim akumulatorima s tehnologijom upijajuće staklene vune (AGM) za moderne osobne automobile sa sustavima pokretanja i zaustavljanja i mnogim trošilima električne energije. Ponuda akumulatora također se neprestano poboljšava. Osim akumulatora za osobne automobile u ponudi se mogu pronaći i startni akumulatori za gospodarska vozila, motorna vozila na dva kotača i rekreacijska vozila poput kamp-prikolica i kampera.

Društvo Bosch Classic ponovno je pustilo u prodaju akumulatore od 6 V i 12 V u stilu pedesetih za klasične automobile u okviru projekta ponovnog projektiranja. Bosch Classic proizvodi akumulator povijesnog oblika. Međutim, akumulator je iznutra opremljen suvremenom tehnologijom, kao što je zaštita od povratnog udara plamena ugrađena u poklopac i ploče s tehnologijom kalcija. Nadalje, proizveden je u skladu s najnovijim normama kvalitete i zaštite okoliša. To znači da ti akumulatori nude gotovo iste sigurnosne norme i dug uporabni vijek kao suvremeni startni akumulatori.

Društvo Bosch osvojilo je 2016. nagradu za inovacije na sajmu Automechanika u Frankfurtu za svoj litij-ionski akumulator za vozila na dva kotača. Godine 2019. predstavljen je TA AGM društva Bosch, akumulator za gospodarska vozila za visoke energijske zahtjeve na zahtjevnom tržištu prijevoza na velike udaljenosti. Štoviše, za usluge namijenjene izvornoj opremi društvo Bosch od kraja 2019. razvija i proizvodi akumulatore od 48 V za umjereno hibridna vozila. Akumulator od 48 V pohranjuje energiju kočenja i podržava motor s unutarnjim izgaranjem tijekom ubrzavanja. Time se smanjuje potrošnja goriva i emisije CO2.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti