Bosch ostvaruje prodaju od više od milijardu eura u području elektromobilnosti

15.09.2021. 13:58 / Izvor: Akta.ba
Bosch ostvaruje prodaju od više od milijardu eura u području elektromobilnosti

IAA Mobility: klimatski prihvatljiva rješenja za sve vrste mobilnosti.

Nijedna druga tvrtka ne nudi toliko mogućnosti u području elektromobilnosti kao Bosch: od električnih bicikala do građevinskih strojeva te od čipova od silicijeva karbida do unaprijed integriranih modula za e-osovinu. Koristi su vidljive: u području elektromobilnosti Bosch raste dvostruko brže od tržišta i ove će godine ostvariti prodaju od više od 1 milijarde eura. Prodaja u tom području i dalje se ubrzava: očekuje se da će se prodaja u tom području do 2025. upeterostručiti. "Elektromobilnost će za nas postati ključna grana poslovanja, a mobilnost bez emisija CO2 postat će područje rasta. Izazove pretvaramo u prilike – tako djelujemo u Boschu", izjavio je Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora, na međunarodnoj izložbi IAA Mobility 2021 u Münchenu. Područja za rast uključuju automatiziranu vožnju. Sustavi pomoći vozaču osnova su za sve razine automatizirane vožnje. Sa stopom od 40 posto Bosch kao predvodnik na tržištu raste brže od tržišta i u tom području. Zbog svog snažnog položaja u području elektromobilnosti i automatizirane vožnje tvrtka Bosch uspješno ustraje u tržišnom okružju obilježenom krizom uzrokovanom pandemijom Covida, nestašicom čipova i sve bržom transformacijom sfere mobilnosti: prihod od prodaje u poslovnom području Mobility Solutions ove će se godine povećati 10 posto. "Bosch je predvodnik u području tehnologije, što osigurava poslovni uspjeh", izjavio je Denner.

Električna vožnja – pokretanje revolucije zahvaljujući Boschevoj visokoj tehnologiji

Elektromobilnost će biti sljedeće poglavlje u priči o uspjehu tvrtke Bosch. Dosadašnjim početnim ulaganjima od 5 milijardi eura i najučinkovitijim rješenjima za električne pogonske sklopove na tržištu tvrtka omogućuje pokretanje revolucije tržišta. Samo će ove godine početna ulaganja iznositi dodatnih 700 milijuna eura. Bosch se smatra proaktivnom tvrtkom koja oblikuje budućnost. "Pripremamo se za povećanu potražnju za električnim vozilima u cijelom svijetu. Očekujemo da će 60 posto svih novoregistriranih vozila u cijelom svijetu 2035. godine biti električna vozila", izjavio je Stefan Hartung, član upravnog odbora i predsjednik Boscheva poslovnog područja Mobility Solutions. U slučaju električnih bicikala Bosch već deset godina dokazuje da inovativnost može stvarati tržišta. Cilj je tvrtke oblikovati mobilnost u budućnosti na čitavom tržištu. "Mobilnost mora biti klimatski prihvatljiva, no također mora biti pristupačna i privlačna, svakako i zbog ambicioznih ciljeva koje je postavio EU”, dodao je Denner. „Samo će na taj način ljudi i teret i dalje biti mobilni i u budućnosti." Kako bi to ostvarila, tvrtka Bosch i dalje radi na razvoju tehnološki neutralnog pristupa te nudi klimatski prihvatljiva rješenja u cijelom svijetu za sve vrste mobilnosti, u skladu sa zahtjevima državnih odredbi. Bosch ulaže u električne baterijske pogonske sklopove, ali i u pogonske sklopove na gorive ćelije te sudjeluje u korisničkim projektima u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Europi. Prvi kamioni s Boschevom tehnologijom već su u uporabi na cestama u Kini.

Boscheva tehnologija olakšava svakodnevni život ljudi. U pogledu električne vožnje ključnu ulogu ima punjenje. U Münchenu Bosch predstavlja nove savitljive kabele za punjenje električnih automobila. Kabeli uključuju integriranu tehnologiju za upravljanje i sigurnost te adaptere za tip 2 i kućanske utikače. Čak ni pri punjenju putem utičnice napona 230 volti nije potrebna upravljačka kutija u kabelu, što znači da je težina kabela manja od tri kilograma – oko 40 posto manje od uobičajenih kabela za punjenje s upravljačkom kutijom. Kako bi se vozače oslobodilo potrebe za potragom gdje će napuniti automobil tijekom putovanja, u okviru Boscheve mrežne usluge punjenja omogućuje im se pristup više od 200.000 stanica za punjenje u Europi – uključujući plaćanje bez poteškoća.

 

Autonomna vožnja – Bosch nudi sve iz jednog izvora

Upravljačke jedinice domene, senzori, umjetna inteligencija: Boschev asortiman sadržava sve elemente automatizirane vožnje, dok u tvrtki na svim razinama automatizirane vožnje radi oko 5000 inženjera. Jedan od tih elemenata svakako su i poboljšane funkcije pomoći koje vozačima omogućuju da maknu ruke s upravljača. Zahvaljujući Boschu već postoje i funkcije za potpunu vožnju bez vozača. "Pilot projektima u području automatizirane usluge parkiranja Bosch postavlja standarde u Njemačkoj i SAD-u”, izjavio je Denner. Bosch već radi s Mercedes-Benz i drugim partnerima na postavljanju ove funkcije u garaži P6 u zračnoj luci Stuttgart. Nova Mercedes-Benz S-klasa prvo je proizvodno vozilo na svijetu koje ima tehnologiju potrebnu za to. Radi omogućavanja parkiranja vozila bez vozača u toj garaži, s pomoću naredbi putem pametnog telefona na rezervirano parkirno mjesto, Bosch oprema garažu tehnologijom kao što su fiksne videokamere. Očekuje se da će do 2025. usluga biti implementirana u još 1000 garaža. Povrh praktičnosti koja se povezuje s takvim inovacijama Bosch automatiziranu vožnju prije svega smatra tehnologijom koja će dovesti do sigurnijeg cestovnog prometa. Bosch je razvio širok asortiman sustava, od elektroničke kontrole proklizavanja do automatskog naglog kočenja te i dalje nastoji ostvariti svoj cilj vožnje bez nesreća. Tvrtka istovremeno pruža inovativan softver kao temelj za pametne automobile."Čak i u području mobilnosti kojom će u budućnosti dominirati softver naše detaljno poznavanje sustava bit će naša prednost: Bosch se jednako dobro snalazi u svijetu automobilske elektronike, kao i u svijetu interneta stvari, s kojim će automobili biti povezani", izjavio je Denner.

 

Povezana vožnja – Bosch razmišlja izvan okvira poklopca motora

Kao što je Bosch predvidio prije deset godina, vozila se sve više pretvaraju u mrežna čvorišta. U budućnosti će softver biti jednako važan kao i performanse ili učinkovitost pogonskog sklopa. Bosch se nalazi u dobrom položaju koji mu omogućuje da aktivno oblikuje tu promjenu: gotovo pola zaposlenika u odjelu za istraživanje i razvoj u poslovnom području Mobility Solutions rade kao softverski inženjeri. Čak i bicikl postaje dio interneta, čemu svjedoči nova Boscheva aplikacija za električne bicikle Flow, koja, na primjer, omogućuje ažuriranje softvera u komponentama. Osim toga, integracija softvera postaje sve važnija, a Bosch i u tom području posjeduje potrebnu stručnost. Uzmimo za primjer računala za infozabavu: do 2025. njihov će se kapacitet obrade podataka i složenost softvera udvostručiti. Bosch osigurava da različiti softverski moduli pouzdano rade jedan s drugim. Nadalje, kad je riječ o povezivosti, ideje tvrtke ne staju na vozilima. "Bosch se ne bavi samo vozilima, već se snalazi i u tvorničkom okružju i okružju doma. Možemo međusobno povezivati različite domene kao nijedna druga tvrtka", izjavio je Hartung. Od travnja ove godine modeli vozila Mercedes-Benz s glasovnim pomoćnikom MBUX služe i kao centar za naredbe za Boschev pametan dom. Dovoljno je uputiti glasovnu naredbu s vozačeva sjedala kako biste stupili u kontakt s pametnim domom i ugasili svjetla, otvorili rolete i upravljali grijanjem. Sve navedeno pokazatelj je da Boscheva tehnologija otvara put mobilnosti koja je održiva, sigurna i uzbudljiva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti