Poslovna godina 2022.

Bosch je ostvario svoje ciljeve u teškim uvjetima

13.02.2023. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Bosch

Unatoč izazovnoj makroekonomskoj situaciji, Bosch, dobavljač tehnologije i usluga, u poslovnoj je godini 2022. uspješno povećao prodaju i rezultat.

Unatoč izazovnoj makroekonomskoj situaciji, Bosch, dobavljač tehnologije i usluga, u poslovnoj je godini 2022. uspješno povećao prodaju i rezultat. Prema preliminarnim brojkamaGrupa Bosch ostvarila je ukupnu prodaju u iznosu od 88,4 milijarde eura. Prodaja je, dakle, porasla nekih 12 posto u odnosu na lani, tj. nekih 10 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. Operativna dobit prije odbitka kamata i poreza (EBIT) dosegla je 3,7 milijardi eura.

Očekuje se da će operativna marža iznositi oko četiri posto. "Zahtjevna poslovna godina 2022. još je jednom pokazala da je Bosch otporan na krize i da istodobno posjeduje nevjerojatnu snagu inovacija”, rekao je dr. Stefan Hartung, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, tijekom prezentacije preliminarnih poslovnih rezultata društva. „U uvjetima koji su i dalje zahtjevni osiguravamo svoje prilike za rast širom svijeta ciljanim ulaganjima i širenjem međunarodne prisutnosti. Želimo ljudima širom svijeta pružiti „Tehnologiju za život” i tako dati vrijedan doprinos društvu: od ekološki prihvatljivog grijanja i uštede energije do održive mobilnosti.”

Bosch je nedavno najavio da će u deset godina uložiti oko 950 milijuna eura u centar za projektiranje i proizvodnju u Suzhouu u Kini. U centru će se izrađivati rješenja za mobilnost i proizvodi u područjima elektrifikacije i automatizacije koji su posebno projektirani kako bi ispunjavali zahtjeve lokalnog tržišta. Bosch istodobno pomaže pojačati status Europe kao visokotehnološkog područja: "Odličan je primjer širenje naših tvornica poluvodičkih pločica u Dresdenu i Reutlingenu”, izjavio je Hartung. "Do 2026. namjeravamo uložiti dodatne tri milijarde eura u svoje poslovanje s poluvodičima, a time i pridonijeti sprječavanju nestašica čipova u sektoru mobilnosti.” Bosch se također namjerava više usredotočiti na svjetsko širenje svojeg poslovanja u mjestima kao što su Egipat, Indija, Meksiko, SAD i Vijetnam.

 

Svjetska trgovina: suradnja je ključna za prosperitet i borbu protiv klimatskih promjena

Promjene tržišnih i tehnoloških uvjeta potaknute povezivošću, automatizacijom i posebice elektrifikacijom, zajedno s rastućom važnošću održivosti, Boschu će poslužiti kao pokretači rasta u nadolazećim godinama. Dodatna potražnja u regijama u nastajanju poput zemalja ASEAN-a omogućit će daljnji rast tržišta. Hartung zbog toga vjeruje da je društvo u dobrom položaju s obzirom na situaciju s gospodarskom i energetskom politikom.

Međutim, nestašice energije koje pokreću inflaciju dugoročno bi mogle negativno utjecati na potrošnju, a time i na monetarnu stabilnost. Stoga je pozdravio restriktivnu monetarnu politiku koju je uvela središnja banka. U isto je vrijeme upozorio na nastajanje svjetskih gospodarskih blokova. "Rascjepkanost gospodarskih sustava ugrožava snagu inovacija i prosperitet za sve”, rekao je Hartung. „Najvažnije od svega, za borbu protiv klimatskih promjena potrebna je međunarodna suradnja.”

 

Hartung vidi daljnji razvoj obnovljivih izvora energije kao način razrješavanja oprečnih ciljeva okolišne i gospodarske održivosti. "Transformacija energetskih sustava mora ostati priuštiva, ne smije dovesti do prekida napajanja energijom u poduzećima ili kućanstvima i trebala bi ostaviti fosilna goriva iza sebe kad god je to moguće.” Rekao je da Bosch igra svoju ulogu u tome i da ubrzava tempo razvoja tehnologije gorivnih članaka i vodika. „Što se tiče elektromobilnosti,” izjavio je Hartung, „bilježimo neprestano visok broj narudžbi.” Bosch stoga očekuje da će u tom segmentu ostvariti prodaju u iznosu od šesti milijardi eura već 2026. Već se sad očekuje da će poslovanje električnim osovinama i motorima u Kini ove godine donijeti dobit.

 

Ekološki prihvatljiva tehnologija: energetska kriza pokreće potražnju

Ne dovodeći u pitanje sve izazove koje donosi energetska i klimatska kriza, ona povećava svjetsku potražnju za ekološki prihvatljivom tehnologijom. Time se i za Bosch otvaraju raznovrsne nove mogućnosti: društvo već ostvaruje prodaju kućanskih proizvoda veću od 20 milijardi eura.

"Naš asortiman proizvoda može pozitivno utjecati na otprilike 90 posto potrošnje energije u kući”, rekao je dr. Christian Fischer, zamjenik predsjednika Boscheva upravnog odbora, koji je odgovoran i za poslovanje društva u području tehnologije za kućanstvo i graditeljstvo. "Osamdeset i pet posto te brojke odnosi se na grijanje i toplu vodu, a petnaest posto na kućanske uređaje.” Bosch je 2022. u Njemačkoj već povećao broj prodanih jedinica dizalica topline za 50 posto. Očekuje se da će europsko tržište dizalica topline od sada do 2025. rasti od 25 do 35 posto godišnje, a u Boschu gotovo 40 posto, što će mu omogućiti rast tržišnog udjela. Zato društvo širi svoj proizvodni kapacitet za dizalice topline u Europi: dodatno proizvodno postrojenje u Eibelshausenu u Njemačkoj od početka godine radi većim intenzitetom. Bosch vidi daljnji potencijal za rast u transformaciji energetskih sustava. "Međutim, ta transformacija mora biti priuštiva”, izjavio je Fischer. „Ne smiju se podcijeniti troškovi renovacije i nadogradnje zgrada.” To objašnjava zašto se Bosch koncentrira na hibridne sustave grijanja koji se sastoje od dizalice topline i plinskog kotla. Zamjenik predsjednika društva Bosch u budućnosti vidi dodatan potencijal u kombiniranoj optimizaciji protoka energije u vozilima i zgradama: „Elektrificiramo sve, od bicikala do hidraulike, a jednako se dobro snalazimo sa zgradama i s automobilima.”

 

Privlačan poslodavac: održivost privlači stručne radnike

Bosch je također napredovao s provođenjem vlastitih ciljeva za održivost i borbu protiv klimatskih promjena u poslovnoj godini 2022. Društvo je tijekom godine povećalo udio obnovljivih izvora energije u svojoj potrošnji električne energije s 89 na 94 posto. „U 2022. ostvarili smo gotovo polovicu cilja uštede energije od 1,7 teravatsati koji smo si postavili za 2030.”, rekla je Filiz Albrecht, članica upravnog odbora i direktorica industrijskih odnosa u društvu Robert Bosch GmbH, koja je odgovorna i za održivost. „Bosch je u isto vrijeme privlačniji poslodavac zahvaljujući našoj predanosti održivosti.” Kako kaže Albrecht, kandidatima je strategija održivosti društva sve važnija. Izjavila je da je Boschu također sve teže pronaći najbolje talente iz cijelog svijeta dok vlada nestašica stručnih radnika. Naglasila je da Indija postaje sve veći čimbenik u tržišnom natjecanju za stručnjake za softver. Bosch tamo ima 17 000 takvih zaposlenika, a u cijelom svijetu taj je broj narastao s 38 000 na 44 000. Potreba za razvojnim inženjerima i dalje je visoka; društvo očekuje da će ih do 2025. zaposliti više od 10 000. „Bosch će uskoro zapošljavati više od 50 000 ljudi u razvoju softvera”, rekla je Albrecht. Grupa Bosch također razvija digitalne vještine zaposlenika koji rade na pokretnoj traci: naprimjer, ove će se godine pokrenuti „LernWerk”, inicijativa poslovnog područja Rješenja za mobilnost. Njezin je početni cilj unaprijediti vještine koje će biti potrebne za rad u „tvornici budućnosti” na svim lokacijama u Njemačkoj.

Razvoj poslovanja u 2022.: poslovanje u području mobilnosti ostvarilo je najveći rast prodaje

"Unatoč nestašicama poluvodiča i slabom gospodarstvu sva su poslovna područja uspjela povećati prodaju”, izjavio je dr. Markus Forschner, član upravnog odbora i glavni financijski direktor društva Robert Bosch GmbH. Najveće poslovno područje, Rješenja za mobilnost, s 52,6 milijardi eura opet je ostvarilo najveću prodaju u 2022. Rast prodaje od 17 posto iznosi 12 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. „Dobra je vijest da je naša prodaja rasla brže od proizvodnje automobila”, rekao je Forschner. Bez obzira na to, izjavio je da Bosch ne može biti zadovoljan svojom profitabilnošću: marže su bile opterećene rastom troškova duž cijelog opskrbnog lanca, kao i početnim ulaganjima u transformaciju Boscheva poslovanja u području mobilnosti.

Poslovno područje Industrijska tehnologija ostvarilo je rast prodaje od 14 posto na 6,9 milijardi eura. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike porast prodaje iznosio je 11 posto. Kako kaže Forschner, kupnja društva HydraForce i akvizicija društva Elmo važne su prekretnice u Boschevu poslovanju s industrijskim tehnologijama. Forschner je izjavio da je poslovno područje Potrošačka roba uspjelo malo povećati prodaju unatoč tomu što su potrošači u znatnoj mjeri oklijevali kupovati kućanske uređaje i električni alat.

Prodaja se povećala za dva posto na 21,5 milijardi eura. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike ta je brojka narasla na tri posto. S druge strane, rast u poslovnom području Energetska i graditeljska tehnologija odražava nesmanjenu visoku potražnju za energetski učinkovitom tehnologijom za kućanstva i graditeljstvo. Forschner je izvijestio da je prodaja narasla na sedam milijardi eura. Rast od 15 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike iznosi 13 posto.

Razvoj poslovanja u 2022.: jači rast u drugoj polovini godine

"Ohrabrujuće je to što je u svim regijama prodaja porasla za dvoznamenkaste brojke”, rekao je Forschner. „Vidjeli smo posebno jak rast u drugoj polovici 2022.” Prodaja u Europi iznosila je 44,8 milijardi eura. Rast od osam posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike iznosi deset posto. „Rat u Ukrajini i njegove posljedice teže su pogodili rast u Europi nego u drugim regijama”, izjavio je Forschner.

Prodaja u Sjevernoj Americi narasla je za četvrtinu te je iznosila 14,3 milijarde eura, što je drugi najveći rast prodaje u svim regijama Grupe Bosch. Rast je nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike iznosio 11 posto. Forschner je izvijestio da razvoj Boscheva poslovanja u području rješenja za grijanje i klimatizaciju posebno ulijeva nadu. Prodaja u Južnoj Americi iznosila je 1,8 milijardi eura. Tako je prodaja u toj regiji rasla brže nego u bilo kojoj drugoj regiji – 30 posto, tj. 21 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. „Jako gospodarstvo bilo je ključni čimbenik tog rasta”, istaknuo je Forschner.

U Pacifičkoj Aziji rast prodaje iznosio je 12 posto, što je 8 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike, pri čemu je prodaja iznosila 27,5 milijardi eura. Regija je po Forschnerovu mišljenju ostvarila korist od jakog rasta u Indiji. S druge strane, promjene koje je Kina uvela u svoju politiku za COVID-19 usporile su razvoj tamošnjeg poslovanja krajem godine.

Razvoj broja zaposlenika u 2022.: otprilike 18 000 zaposlenika više

Nekih 420 300 ljudi radilo je u Grupi Bosch širom svijeta zaključno s 31. prosinca 2022., datumom izvještaja. To je oko 18 400 ljudi više nego lani, što je rast od oko četiri posto. Broj zaposlenika u Njemačkoj narastao je za 2600 na 133 400. „Gotovo polovica tog ukupnog rasta odnosi se na zaposlenike u odjelu za istraživanje i razvoj”, rekao je Forschner. Broj zaposlenika u tom području iznosio je 84 800, od kojih je 44 000 razvojnih inženjera.

Prognoza za 2023.: svjetski gospodarski uzlet gubi zamah

Bosch predviđa usporavanje gospodarstva i očekuje da će svjetska gospodarska proizvodnja ove godine rasti manje od dva posto. „Svjetska gospodarska klima već odražava gospodarska opterećenja”, izjavio je Forschner. „Rastuće kamatne stope negativno utječu na ulaganja, posebice na građevinske aktivnosti i osobnu potrošnju.” U Europi se to pogoršava znatnim porastom troškova energije, čak i nakon nedavnog pada. S druge strane, nakon odustajanja od politike nulte tolerancije na COVID postupak oporavka u Kini vjerojatno će započeti nakon što se smire golemi valovi zaraze.

Kako kaže Forschner, Bosch osjeća usporavanje gospodarstva u važnim područjima i očekuje stalne troškovne pritiske u vrijednosnim lancima. U isto se vrijeme mora uložiti znatna količina kapitala kako bi se financirao rast budućih tehnologija. „Inovativno društvo poput Boscha mora provoditi pozamašna početna ulaganja”, rekao je. Dodao je da Bosch tijekom 2023. namjerava povećati prodaju i dodatno poboljšati svoju profitabilnost. „Na putu smo da ostvarimo svoj dugoročni cilj za maržu od najmanje sedam posto”, izjavio je Forschner. „Na ovim ćemo gospodarski teškim valovima održati ravnotežu između osiguravanja profitabilnosti i financijske moći s jedne strane te ulaganja i mogućih akvizicija s druge.”

Na temelju unutarnjeg izvještavanja; može se razlikovati od vanjskih brojki naknadno objavljenih u godišnjem izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti