Tržište rada u krizi

Masovni otkazi u Njemačkoj: Ukida se preko 16.000 radnih mjesta

19.02.2024. 11:23 / Izvor: Avaz.ba
EU

Opšte ekonomsko okruženje sve nepovoljnije i za samozaposlene.

Softverska kompanija SAP namjerava da ukine 8.000 radnih mjesta širom svijeta, Continental 7.150, Bosch 1.200 radnih mjesta.

I ZF Friedrichshafen i Volkswagen objavili su da im više neće biti potrebno toliko zaposlenih, a tu je i građevinska industrija gdje su otkazi već počeli.

Nije bolje stanje ni kada su banke u pitanju, a novi šef Bayera, Bill Anderson, najavio je novu strukturu farmaceutskog giganta i stavio do znanja da će biti manje zaposlenih.

Kako se navodi, jedan od razloga jesu troškovi energije koja je u Njemačkoj sve skuplja, a tu je još i politika koja traži klimatski neutralnu proizvodnju.

"Naš svijet rada postaje sve brži i kompleksniji. Promjena je normalno stanje, a na to moramo da pronađemo odgovor", kaže Jutta Rump iz Instituta za zapošljavanje i svijet rada u Ludwigshafenu, prenosi DW.

Ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, pokazala su da nije najbolja situacija ni za samozaposlene i kompanije sa manje od devet zaposlenih u Njemačkoj.

Jimdo-ifo indeks poslovnog raspoloženja za samozaposlene, koji minhenski institut objavljuje od avgusta 2021. godine, u januaru je pao na minus 22,6 poena sa decembarskih minus 17,5 poena.

Vrijednost ovog indeksa je u proteklim mjesecima takoreći u konstantnom padu.

Veliki broj anketiranih samozaposlenih, čak 47,9 posto, se u januaru žalio na mali broj narudžbina, navodi se na IFO.

"Opšte ekonomsko okruženje je sve nepovoljnije za samozaposlene", zaključuje stručnjak IFO Katrin Demmelhuber, prenosi Tanjug.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU