Uvođenje eura znači još jednu obavezu za hrvatske poduzetnike

19.10.2022. 10:58 / Izvor: Dnevnik.hr
uvođenje eura

Hrvatski poduzetnici se pripremaju na uvođenje eura, što bi im već moglo zadati glavobolje, ali i isprazniti novčanik.

Hrvatski poduzetnici se pripremaju na uvođenje eura, što bi im već moglo zadati glavobolje, ali i isprazniti novčanik. Sva trgovačka društva obvezna su u svojim poslovnim knjigama na dan 1. siječnja 2023. godine iskazati temeljni kapital i njegove dijelove koji otpadaju na dionice u eurima, doznaje Dnevnik Nove TV.

Svaki poduzetnik morat će se do prvog dana nove godine javiti svom javnobilježničkom uredu radi konverzije trenutačnog temeljnog kapitala iz kuna u euro. 

"Ta dokumentacija će se dalje elektroničkim ili fizičkim putem dostaviti sudu, čekat će se rješenje Trgovačkog suda i to bi onda bilo to", tvrdi vlasnik računovodstvenog ureda Matej Korša.

Registracijski sudovi će upis promjena temeljnoga kapitala provoditi bez plaćanja sudske pristojbe, ali javnobilježničke troškove snose sami.

Petar Šimić poduzetnik i član izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, o tome kaže: "Ako znamo da u Hrvatskoj imamo preko 100.000 poduzeća i ako znamo da je prosječni trošak toga oko 2500 kuna dakle, govorimo o 250, 300 milijuna kuna dodatnog troška, nameta za poduzetništvo što jednostavno nije potrebno. Ne razumijemo zašto se ne bi desila automatska ta promjena iz kuna u euro i u sudskom registru".

Rok za podnošenje zahtjeva registracijskom sudu za dionička društva je godinu, a za društva s ograničenom odgovornošću tri godine.

Mićo Ljubenko, odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo, pita se "Je li bilo baš nužno i potrebno da svi provode takve usklade, odnosno kad su u pitanje j.d.o.o. i d.o.o.-i koji u većini slučajeva imaju jednog vlasnika, da izvrše to automatskim putem jer nema usklade s drugim članovima društva".

Konverzija će se obavljati na temelju fiksiranog tečaja, u ovom slučaju na dvije decimale pa će pri tom usklađivanju sa zaokruženim iznosima u eurima - trgovačka društva kao posljedicu imati smanjenje ili povećanje ukupne svote kapitala.

"To ne bi trebalo stvarati problem, s obzirom da je poslodavac propisao kako će se tretirati taj višak ili manjak", uvjeren je Korša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti