Plenković: Vakcinacija uslov za mjere podrške preduzetnicima

02.07.2021. 09:59 / Izvor: Index.hr
Plenković: Vakcinacija uslov za mjere podrške preduzetnicima

Ako bi neko da koristi pomoć za očuvanje radnih mijesta, onda bi bilo dobro da se vakciniše.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je promjene kriterijuma za podršku preduzetnicima, pri čemu će vakcinacija biti jedan od uslova za dobijanje državne pomoći.

Plenković je rekao da će se finansijska podrška nastaviti “ali ne ovako prema svima” već sektorski prilagođeno, te da bi, ako vlada obezbjeđuje vakcine, onda bilo fer da svako da svoj mali doprinos.

"Ako bi neko da koristi pomoć za očuvanje radnih mijesta, onda bi bilo dobro da se vakciniše”, rekao je on, a na pitanje novinara da li to znači da će vakcinacija biti uslov za dobijanje podrške za očuvanje radnih mesta odgovorio je: ”Da, nastojat ćemo da to tako bude". 

Dodao je da će se stvoriti zakonski okvir za to.

Mislim da moramo povezati te dvije stvari. Ne možemo očekivati dobijanje potpora, a da se ne da ni minimalan doprinos zdravstvenoj sigurnosti“, rekao je Plenković.

Naveo je da Hrvatska ekonomski više ne može da podnosi štete zbog toga što pojedinci i dio građana odbija vakcinisanje.

Iz Udružnja Glas preduzetnika su povodom Plenkovićeve najave rekli za Hinu da je “zabrinjavajuća izjava premijera da će vlada nastojati da vakcinacija bude preduslov za dobijanje podrške, što je jedna vrlo problematična izjava koja zadire u temelje ličnih ljudskih sloboda i ustavnih prava građana”.

Dodali su da je, kao i kod prethodnih izmjena mjera, vlada izašla u javnost s poluinformacijom i da za sada nije jasno definisano za koje djelatnosti će potpore ostati na snazi, pa će, kad budu imali više informacija, moći da daju konkretniji komentar.

Reagovalo je i Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) porukom da Vlada treba da nastavi s mjerama podrške preduzetnicima dok se stanje ne normalizuje i da podršku treba omogućiti svima koji mogu da dokažu značajan uticaj korona krize na njihovo poslovanje.

 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti