Peruško: Što se tiče europskog prava Fortenova nije prodata

09.11.2022. 07:38 / Izvor: HRT
peruško

Foto: lider media

Što se tiče europskog prava, prodaja Fortenove nije provedena, rekao je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Što se tiče europskog prava, prodaja Fortenove nije provedena, rekao je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško u prvom intervjuu nakon prodaje 43-postotnog udjela ruske banke Sberbank arapskom investitoru Saifu bin Marhanu Alketbiju.

Sberbank se i dalje vodi kao vlasnik u registru, dodao je.

Peruško je u ponedjeljak navečer, gostujući na HRT-u, ustvrdio da nisu sudjelovali ni u kakvim pregovorima oko arapskog preuzimanja Fortenove. Kako je dodao, imovinom tvrtke nije moguće raspolagati unutar EU.

Izvršni direktor Fortenove rekao je i da se Sberbank i dalje vodi kao konačni vlasnik u registru vlasnika dionica Fortenova grupe u Nizozemskoj. Pritom je naglasio da je njihov udio u blokadi te da transakcija, što se tiče europskog prava, nije dovršena.

"I SAD i UK, kao i EU, imaju ograničen pristup ruskom državnom kapitalu, u našem slučaju EU, eskalacijom sankcija. Za svaku transakciju s tim ruskim kapitalom morate dobiti dopuštenje nadležnih tijela prije ulaska u bilo kakvu transakciju", pojasnio je Peruško.

U Hrvatskoj je to, prema njegovim riječima, stalna grupa pri Ministarstvu vanjskih poslova. - Ako želite napraviti bilo kakvu transakciju s Fortenovom, a ekonomski interes Fortenove je u Hrvatskoj, morate dobiti hrvatsko i nizozemsko dopuštenje, dodao je.

Najveća ruska banka Sberbank prošle je srijede objavila da je prodala svoj nešto veći od 43 posto vlasničkog udjela u hrvatskoj Fortenova grupi Saifu bin Marhanu Alketbiju, investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Fortenova i hrvatska Vlada nisu bili upoznati s prodajom.

Nakon što je vijest objavljena u medijima, Fortenova je objavila da je imovina Sberbanka pod sankcijama i da takve transakcije moraju odobriti nadležna tijela, dok je hrvatska Vlada najavila da će sve "relevantne činjenice" provjeriti nadležna tijela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti