170 kilometara

Izgradnja gasne veze Bugarska-Srbija počinje 1. februara

31.01.2023. 10:10 / Izvor: Tanjug
gasovod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Bugarske Rumen Radev prisustvovat će u srijedu, 1. februara, početku radova na izgradnji gasnog interkonektora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Bugarske Rumen Radev prisustvovat će u srijedu, 1. februara, početku radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji, navodi se u saopštenju pres službe bugarskog predsjednika.

Međusistemska gasna veza Bugarska-Srbija (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmjernog gasovoda kroz obje države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, dodaje se u saopštenju koje su prenijele Novinite.

Gasovod je kapaciteta 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.

Ukupna vrijednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona eura, od kojih EIB u vidu kredita obezbjeđuje 25 miliona eura, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom 2023. godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmjernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri mjerno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti