MidCo

Nitko ne želi kupiti Fortenovu, Vujnovac će ju prodati sam sebi?

13.06.2023. 09:33 / Izvor: Index.hr
Fortenova

Foto: Borna Filic, Emica Elvedji/PIXSELL

U ovim okolnostima nitko nije zainteresiran kupiti Fortenova grupu, odnosno njezinog vlasnika MidCo.

U ovim okolnostima nitko nije zainteresiran kupiti Fortenova grupu, odnosno njezinog vlasnika MidCo. To je otprilike sadržaj pisma koji je Uprava kompanije poslala nesankcioniranim suvlasnicima, tražeći od njih akciju.

N1 je u posjedu tog dokumenta u kojem Uprava od dioničara traži da se aktivno uključe i smisle plan za spas kompanije. Problem Fortenove ima dva ključna sastojka - rusko suvlasništvo i nepovoljan dug po obveznici teškoj više od milijardu eura.

Fabris Peruško i njegovi suradnici žele izbjeći nemogućnost isplate tih obveznica koje kontrolira američki fond HPS i koje dospijevaju ove jeseni. Ako do tada ne pronađu drugo rješenje, u tom trenutku će na ime neplaćenog dugovanja Fortenova grupu preuzeti američki fond HPS, piše N1.

U ovoj situaciji Fortenova se našla jer je, kao posljedica Lex Agrokora, ovo kompanija s 50 posto ruskog, sankcioniranog vlasništva. HPS-ovo kreditiranje dogovoreno je u trenutku u kojem nitko drugi nije htio financirati Fortenova grupu, i bez povoljnijeg refinanciranja nema mnogo perspektive za ovu kompaniju.

Rješenje u pravnom smislu nađeno je u tome da krovna Zaklada proda “donju” kompaniju MidCo, a s njom i sve što podrazumijevamo pod imenom Fortenova. MidCo s novim vlasnicima ne bi imao problema sa sankcijama. Dobiven novac podijelio bi se među sadašnjim udjeličarima u Zakladi, s tim da bi ruski dio ostao do daljnjeg na blokiranom računu.

Vujnovac će najviše utjecati na cijenu

Iako u pismu to nije eksplicitno napisano, ono djeluje kao poziv suvlasnicima (osim SBK ART-a iz Rusije) da sami sakupe sredstva i otkupe MidCo. Kvaka je u tome da je, sve dok su Rusi sankcionirani, ključni suvlasnik Pavao Vujnovac pa će on i najviše utjecati na cijenu po kojoj će tvrtku prodati, za pretpostaviti je, samom sebi.

Rasplet ove priče trebao bi se znati za dva tjedna. U međuvremenu, ne predaje se ni šeik koji tvrdi da je u Moskvi kupio SBK ART. Upravo danas na sudu u Amsterdamu pokušava blokirati održavanje nove skupštine Fortenove.

Prodaja oglašena u travnju

Podsjetimo, Fortenova je oglasila prodaju krajem travnja ove godine. Razlog za prodaju su sankcionirane pravne osobe koje imaju u ovom trenutku u svojoj vlasničkoj strukturi, a cilj tog procesa je da Fortenova grupa nastavi bez njih kao suvlasnika, objavili su tada iz Fortenove.

"Potencijalne investitore obavijestili smo o rezultatima u 2022. koji su premašili 5.2 milijarde eura prihoda i 300 milijuna eura operativne dobiti, a naša relativna zaduženost, odnosno omjer duga i operativne dobiti bio je 3.5 puta, što je značajno smanjenje u posljednje četiri godine. Ako pogledamo i našu novčanu poziciju, mi smo godinu završili s više od 280 milijuna eura gotovine na računu", kazao je.

Ocijenivši to dobrim rezultatima, rekao je da oni nisu dovoljni da bi grupa mogla dugoročno ostvariti povoljno financiranje na međunarodnim tržištima sve dok ne riješe postojeću suvlasničku situaciju. "Bitno je napomenuti da će iz bilo kakve isplate, koja bi se dogodila prema vlasnicima Fortenova grupe, prvo biti namireni dobavljači iz nagodbe vjerovnika Agrokora, prema kojima još uvijek postoji dug od 78 milijuna eura. Taj novac će biti isplaćen kao prioritet", istaknuo je Peruško.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti