Dokapitalizacija

Air Serbia će u državni budžet uplatiti 20 miliona eura

10.08.2023. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Air Serbia

Kompanija Air Serbia je najavila da će, zbog dobrih poslovnih rezultata, u državni budžet ove godine uplatiti 20 miliona eura, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.

Kompanija Air Serbia je najavila da će, zbog dobrih poslovnih rezultata, u državni budžet ove godine uplatiti 20 miliona eura, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.

Republika Srbija je provela dokapitalizaciju srpske nacionalne aviokompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao mjeru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom, prenosi Beta.

Poslije druge dokapitalizacije država je u kompaniji povećala vlasnički udio na 83,6 posto, dok je udio Etihad Airwaysa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata smanjen na 16,4 posto.

Air Serbia je u prvom polugodištu ove godine prevezla gotovo 1,7 miliona putnika, što je za 87 posto više nego prošle godine, odnosno za 59 posto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

Svaki drugi putnik leti avionima kompanije

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udio putnika kompanije Air Serbia je gotovo polovina. Samo u junu, tržišni udio putnika kompanije Air Serbia na beogradskom aerodromu bio je 55 posto.

Kompanija je u prvom polugodištu obavila 19.181 let, što je 63 posto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 posto više nego za prvih šest mjeseci 2019. godine.

Prema preliminarnim financijskim izvještajima, u prvoj polovini godine zabilježen je profit od 22,4 miliona eura, što je na nivou profita za cijelu 2022. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti