Prodaja trgovačkog lanca

Mercator preuzima Tuš ?

15.11.2023. 13:17 / Izvor: seebiz.eu
Mercator

Transakcija je vrijedna oko 30 milijuna eura.

Prema neslužbenim informacijama Dela i Financa, Mercator, odnosno njegov vlasnik, hrvatska grupacija Fortenova, danas će preuzeti maloprodaju i veleprodaju Tuša, koji je već duže vrijeme u ozbiljnim problemima.

Transakcija je vrijedna oko 30 milijuna eura.

Kako prenose te dvije novine, na kraju procesa prodaje trgovačkog lanca Tuš, koji je u 80-postotnom vlasništvu Alfa fonda i 20-postotnom vlasništvu Mirka Tuša, ostala su dva ponuđača, no na kraju je Fortenov bio uvjerljiviji.

Ponudio je i nešto višu otkupnu cijenu od njemačkog trgovačkog lanca Rewe.

Prema neslužbenim informacijama iz novina, Fortenova će preuzeti maloprodaju Engrotuš i veleprodaju Cash&carry, dok će drogerije ostati u vlasništvu obitelji Tuš.

Nekretnine bi trebale ostati Alfa trustu ili vjerovnicima Engrotuša.

Potonji se i razdužio prodajom nekretnina.

Kupac će morati dobiti i saglasnost Javne agencije za zaštitu konkurencije Republike Slovenije (AVK), jer Mercator ima najveći tržišni udjel, otprilike četvrtinu, dok Tuš zauzima dobru desetinu tržišta.

Prema Zakonu o sprječavanju ograničavanja tržišnog natjecanja, smatra se da kompanija ima vladajući položaj ako njen tržišni udjel na slovenskom tržištu prelazi 40 posto, a ako postoje dva ili više poduzeća, taj udjel mora biti veći od 60 posto. .

Prema javno dostupnim podacima Mercator ima oko 460 prodajnih jedinica, a Tuš oko 260.

Novine također pišu da niti jedna tvrtka nije u dobrom finansijskom stanju.

Mercator još nije objavio izvješće o poslovanju za prošlu godinu, no prema Delu iz baze podataka Gvina vidljivo je da je trgovac lani u Sloveniji zabilježio gubitak od 10,4 miliona eura.

Prema nerevidiranim podacima, matična kompanija Mercator lani je ostvarila 1,26 milijardi eura prihoda od prodaje, što je tri posto više nego godinu prije, dok je dobit iz poslovanja smanjena za petinu na 24,4 miliona eura.

Engrotuš je, pak, lani ostvario 480,7 miliona eura prihoda, što je 4,6 posto više nego godinu prije, dok je operativna dobit pala s 9,1 na 1,7 miliona eura.

U isto vrijeme, kompanija je zabilježila neto gubitak od 6,3 miliona eura (godinu prije s neto dobiti od 4,3 miliona eura), navodi se u objavi na Ajpesu.

Prema podacima na web stranici, ima 2600 zaposlenih.

Robna marka Tuš nastala je 1989. godine otvaranjem prve trgovine u Slovenskim Konjicama od strane Mirka Tuša, koji je godinama važio i za najbogatijeg Slovenca.

Osnovna djelatnost Grupe Engrotuš je trgovina koju dopunjuju ugostiteljstvo i poslovanje nekretninama.

Grupacija se u prošlosti bavila i kinematografijom, komunikacijama (Tušmobil) i energetikom (Tuš Oil).

S globalnom finansijskom i gospodarskom krizom došli su do izražaja i finansijski problemi ove grupacije, zatim prodaja određene imovine, te postupci preventivnog restrukturiranja Tuš Holdinga i društava Engrotuš i Tuš Nepremičnina.

Otkupom potraživanja Alfi fond je krajem 2020. godine postao vlasnikom više od 80 posto Tuša grupe i njezinim upraviteljem.

Direktor Engrotuša danas je Dušan Mitič, a prokurist Andraž Tuš, sin Mirka Tuša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti