Kapital zna gdje se može oploditi, a odakle treba pobjeći

15.07.2014. 13:43 / Izvor: eKapija.ba
Kapital zna gdje se može oploditi, a odakle treba pobjeći

Investitori, ako žele ulagati u neku zemlju, u donošenju odluke prvo pogledaju kakav je rejting zemlje, kaže Ivica Mudrinić, predsjednik Hrvatske udruga poslodavaca.

Ekonomija veličine je važna za konkurentnost poduzeća i važno je da tvrtke rade u inozemstvu jer  40 posto tržišta u Sloveniji, koliko ima Gorenje, i 40 posto tržišta Njemačke, koje drži Siemens Bosch, nije isto, istaknuo je Franjo Bobinac, predsjednik Uprave Gorenja, na Summitu100 koji se održava u Cavtatu.

"Oko 25 milijuna stanovnika regije je dovoljno veliko za poslovanje, razumijemo se međusobno i solidno smo obrazovani, no barijere su u glavama i lošoj infrastrukturi te neizvjesnoj političkoj budućnosti. Imamo potencijal jer analize rasta ove regije pokazuju brojke višestruko veće od onih u Europi i dobro je da postoji kompetentan financijski sektor. No kako se kaže, onaj koga je zmija ugrizla, boji se i gliste, pa se tako i banke boje ulagati jer su poduzeća prilično zadužena", upozorava Bobinac.

(Ivica Mudrinić)

Kapital je čudna voćka, zna gdje se može oploditi, a odakle treba pobjeći, kaže Branko Roglić,  vlasnik Orbico Grupe. "Nije dovoljno osvojiti samo tržište regije ako želite dobro poslovati. Ako radite proizvod koji je planiran za najmanje 500 milijuna europskih kupaca, to može donijeti uspjeh i zato će Slovenija i Hrvatska učiniti sve da zemlje regije uđu u Europsku uniju. Upravo zato ne trebamo zaboraviti da je nakon svakog rata potrebno sjesti i jesti", kaže Roglić. Upozorio je kako krivnju za sadašnje stanje snose dijelom i banke. "Donedavno su se ljudi lako zaduživali, a sada su banke previše oprezne i ne daju novce ni onima koji imaju dobre projekte. No isto tako, investitori moraju misliti na to da uzmu kredite koje mogu vraćati jer čim zakasne s ratom za kredit, gube vlasništvo nad svojim poslovnim projektom”, kaže Roglić.

Za sigurnost poslovanja nužna je politička stabilnost, kaže Jelena Drakulić-Petrović, predsjednica Uprave Ringier Axel Springera. "Vlasnici kompanija često nisu bili spremni ući u Srbiju upravo zbog nesigurnosti i zato su spremni čekati i platiti više za akvizicije. Jednako tako potreban je važan, jasan i siguran zakonodavni okvir kojim će se poslovanje učiniti stabilnim. Taj okvir treba pratiti njegova primjena koja se, za sada, često zloupotrebljava”, kaže Jelena Drakulić-Petrović.

Investitori, ako žele ulagati u neku zemlju, u donošenju odluke prvo pogledaju kakav je rejting zemlje, kaže Ivica Mudrinić, predsjednik Hrvatske udruga poslodavaca.

"Procesi dobivanja dozvola i realizacija projekta predugo traju i dugo se čeka povratak ulaganja. Istovremeno nemamo dovoljno jasne vizije budućnosti niti na nacionalnim razinama. Moramo napraviti i nacionalne, ali i regionalne strategije, kao i jasne korake za njihovu realizaciju. Regulatorno usklađenje moglo bi postati prvi korak ka poslovnom povezivanju regije", kaže Ivica Mudrinić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti