Srbija u 2019. započinje izgradnju autoceste prema Sarajevu

31.01.2019. 10:10 / Izvor: SRNA
Srbija u 2019. započinje izgradnju autoceste prema Sarajevu

Ta autocesta gradit će se u dvije trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju dionice Sremska Rača-Kuzmin i Požega-Užice-Kotroman, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,05 milijardi eura.

Ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o realizaciji novog investicijskog ciklusa koji obuhvata i početak izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo, prenosi Srna.

Ona je rekla da je tekući ciklus investicija u cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi skoro završen i da Srbija u ovoj godini kreće u novi ciklus vrijedan više od pet milijardi eura, priopćeno je iz Vlade Srbije.

"Izgradnja Koridora 10, istočnog i južnog kraka, na samom je kraju i ove godine krećemo sa izgradnjom novih cestovnih koridora, kao što su autocesta Beograd-Sarajevo, autocesta Niš-Merdare-Priština, kao i nastavak izgradnje Koridora 11 ka Crnoj Gori", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je u prosincu sa predstavnicima 'Puteva Srbije' i turske kompanije 'Tasyapi' potpisala komercijalni ugovor za projektiranje i izgradnju jedne dionice autoceste Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina.

Ta autocesta gradit će se u dvije trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju dionice Sremska Rača-Kuzmin i Požega-Užice-Kotroman, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,05 milijardi eura.

Ona je dodala da su u prethodnom periodu, uporedo sa rekonstrukcijom pruga i nabavkom novih vlakova, ostvareni značajni rezultati u reformi željeznice koja će biti nastavljena zajedno sa novim projektima.

Misija MMF-a u utorak je u Beogradu počela službene razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije u okviru drugog razmatranja rezultata programa koji ta financijska institucija ima sa Srbijom.

Tijekom posjete misije MMF-a do 5. veljače bit će razmatrano provođenje programa makroekonomskih i strukturnih reformi koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti