Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Roditelji u RS imaće pravo na bolovanje tokom bolničkog liječenja djeteta

11.12.2018. 07:38 / Izvor: Akta.ba

Roditelji djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju od naredne godine imaju pravo na bolovanje u trajanju bolničkog liječenja djeteta, što ranije nije bio slučaj, navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Fond zdravstvenog osiguranja RS je maksimalno pojednostavio proceduru odobravanja ovog bolovanja, pa za odobravanje nije potrebno komisijsko odlučivanje, već samo otpusno pismo iz bolnice  za osiguranika čije se dijete nalazi na bolničkom liječenju.

Inače, pravo na bolovanje ima jedan od roditelja ili staratelja djeteta koji u bolnici boravi na preporuku ljekara koji je dijete uputio u bolnicu, u skladu sa važećim propisima.

Ovu novinu Fond je omogućio izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plata za vrijeme  privremene nesposobnosti za rad, koji će se početi primjenjivati od 1. januara naredne godine.

Napominjemo da ovo pravo imaju osiguranici čijem djetetu je odobreno bolničko liječenje u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i izvan RS.

Pored ovog bolovanja, podsjećamo, roditelji imaju pravo i na privremenu nesposobnost za rad za njegu užeg člana porodice i to 15 dana ukoliko se radi o djeci do 15 godina starosti, odnosno sedam dana za starijeg člana uže porodice, kao i do četiri mjeseca ukoliko je u pitanju teško zdravstveno stanje djeteta do 18 godina starosti.

Takođe, izmjenom Pravilnika precizirano je da se bolovanje može otvoriti ili produžiti isključivo na osnovu ljekarskog pregleda osiguranika i medicinskog nalaza o njegovom zdravstvenom stanju. Кada je u pitanju prvostepena komisija, bolovanje se može produžiti bez ličnog prisustva osiguranika samo ukoliko je osiguranik teško bolestan (nepokretan, teško pokretan i slično), a izuzetak su i osigurana lica koja se nalaze na bolničkom liječenju. 

Takođe, ovim pravilnikom je precizirano, što ranije nije bio slučaj, da se doznake za bolovanje izdaju do petog u mjesecu za prethodni mjesec.

Fond je i sa izmjenama ovog pravilnika nastavio da u kontinuitetu proširuje prava naših osiguranika, ali i da maksimalno pojednostavljuje procedure kako bi se na što jednostavniji način ostvarivalo sve ono što je zagarantovano u paketu prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Osim toga, na ovaj način,  Fond nastoji da unaprijedi kontrolu bolovanja i spriječi eventualne zloupotrebe.

Кontrola i upravljanje svim troškovima je naše opredeljenje koje daje rezultate, prvenstveno kada je u pitanju stabilizacija poslovanja i smanjenje ukupnih obaveza, a da pri tome nisu smanjenja prava naših osiguranika. To ćemo raditi i ubuduće, te još jednom pozivamo naše poslovne partnere, posebno poslodavce, da zajedno radimo na unapređenju ove oblasti, kako bi što manje bilo prostora za eventualne zloupotrebe zdravstvenog sistema, kao i prava iz zdravstvenog osiguranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti