RS: Lizing kuće biće pod kontrolom

05.05.2007. 10:38 / Izvor: Nezavisne novine
RS: Lizing kuće biće pod kontrolom

Sredinom godine u Republici Srpskoj trebalo bi da bude usvojen zakon o lizingu, koji bi trebalo da omogući da ta usluga sa svojevrsnog kvazibankarskog kredita preraste u adekvatnu podršku razvoja preduzetništva, ocjenjuju privrednici i zvaničnici RS.

U Republičkoj agenciji za mala i srednja preduzeća RS kažu da je nepostojanje legislative o lizingu predstavljalo veliki hendikep za razvoj preduzetništva.

"Lizing na našem tržištu sada funkcioniše slično kreditima. Davala se oprema i druga sredstva na kredit i to se regulisalo zakonima o obligacionim odnosima i osnovnim svojinsko-pravnim odnosima koji nisu bili prilagođeni lizingu. To je ponekada bilo skuplje nego klasičan bankarski kredit, jer je bilo obavezno zaključivanje kasko osiguranja", kaže Nikola Vukmirović, direktor Agencije.

Privrednici kažu da nacrt zakona, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini RS, usluge lizinga praktično kanališe kako bi, kao svugdje u svijetu, predstavljao jednostavniji i jeftiniji dugoročni izvor finansiranja preduzetništva u odnosu na bankarske kredite. Propisane su dvije vrste lizinga - finansijski i operativni, što praktično uklanja zajam sa založnim pravom koji se često koristio u RS i BiH. Posebnu prednost bi u tom slučaju imali "mali" privrednici koji nemaju dovoljno kapitala za nabavku mašina i osnovnih sredstava niti nekretnina za obezbjeđenje kredita, odnosno zajma.

Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, ističe da nacrt zakona predviđa i uvođenje supervizije nad radom lizing kuća, te propisuje minimalni osnivački kapital uz iznosu od 250.000 KM.

"Do sada u BiH nije bilo institucije koja je nadzirala rad lizing kuća, dok novi zakon predviđa da superviziju obavlja Agencija za bankarstvo RS, koja će i izdavati dozvole za njihov rad", dodao je Džombić, napominjući da će se prijedlog zakona pred poslanicima naći već početkom juna.

U Udruženju društava za lizing u BiH, koje okuplja šest kompanija, najveće primjedbe imaju na zakonske odredbe koje propisuju da lizing kuće koje žele raditi na tržištu RS moraju imati sjedište u tom entitetu. Žale se, takođe, na visinu propisanog osnivačkog cenzusa, te što davalac lizinga ubuduće ne bi mogao istovremeno biti i isporučilac lizinga.

"Povećanje osnivačkog kapitala sa sadašnjih 2.000 KM na 250.000 KM je preveliko, pogotovo što lizing kompanije u BiH nisu finansijske institucije. Zapravo, vlasti nas tretiraju kako im kad odgovara, pa tako nekad za njih jesmo finansijske institucije, a nekad nismo", tvrdi Brankica Gaco, sekretar Udruženja, napominjući da će Vladi RS uskoro proslijediti sve primjedbe na predložena rješenja.

Vrste lizinga

Nacrt zakona u RS, što je i svjetska praksa, propisuje dvije vrste lizinga - finansijski i operativni.

Dok je kod finansijskog uobičajeno da vlasništvo nad predmetom lizinga po isteku ugovora automatski prelazi na primaoca lizinga, kod operativnog lizinga predmet i poslije isteka ugovora ostaje u vlasništvu davaoca lizinga.

Ponuda lizing kuća u BiH do sada je uglavnom podrazumijevala finansijski lizing, jer se oko 80 odsto proizvoda odnosilo na autolizing, a manji dio na podršku preduzetničkoj proizvodnji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti