Rusija do kraja tjedna očekuje registraciju Sputnika V u 25 zemalja

08.02.2021. 11:12 / Izvor: HINA
Rusija do kraja tjedna očekuje registraciju Sputnika V u 25 zemalja

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) očekuje da će cjepivo Sputnik V do kraja ovoga tjedna biti registrirano u 25 zemalja.

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) očekuje da će cjepivo Sputnik V do kraja ovoga tjedna biti registrirano u 25 zemalja, izjavio je predsjednik RDIF-a Kiril Dmitriev u na TV kanalu Russia-1.

"Do kraja tjedna očekujemo da će 25 regulatora, odnosno 25 zemalja, odobriti naše cjepivo", rekao je Dmitriev.

Dodao je da je rusko cjepivo dosad odobrilo 19 regulatora.

Časpois The Lancet u prošli utorak je objavio rezultate treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V. Prema njima, to cjepivo djelotvorno je 91,6 posto kod simptomatskih oblika covida-19.

"Proizvodnja cjepiva Sputnjik V kritizirana je zbog njezine brzine, želje da se odmah dođe do rezultata i nedostatka transparentnosti. No rezultati objavljeni ovdje su jasni i dokazana je znanstvena utemeljenost cjepiva", ocijenila su dvojica britanskih stručnjaka, profesori Ian Jones i Polly Roy u komentaru uz studiju Lanceta.

To "znači da u borbi za smanjenje incidencije covida-19 postoji još jedno cjepivo", istaknuli su ti stručnjaci koji nisu sudjelovali u istraživanju.

Ovi prvi potvrđeni rezultati o djelotvornosti cjepiva potvrđuju početne tvrdnje Rusije koje je međunarodna znanstvena zajednica jesenas dočekala s nepovjerenjem.

Čini se da oni zasad svrstavaju Sputnjik V među najdjelotvornija cjepiva, uz Pfizer/BioNTechovo i Modernino (oko 95 posto) koji se temelje na drukčijoj tehnologiji (glasnički RNK).

Ovih tjedana u Europi se čuju pozivi da Europska agencija za lijekove (EMA) što prije počne postupak odobravanja Sputnjika V koji se već primjenjuje u Rusiji i još u nekim zemljama, primjerice u Srbiji, Argentini i Alžiru.

Rezultati objavljeni u The Lancetu dobiveni su u posljednjoj, trećoj fazi kliničkih ispitivanja cjepiva u kojima je sudjelovalo gotovo 20.000 ispitanika.

Fotografija: Tanjug

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti