Ruska avio-kompanija "Moskovija airlines" uskoro i na bh. nebu

03.04.2010. 12:09 / Izvor: Nezavisne novine
Ruska avio-kompanija 'Moskovija airlines' uskoro i na bh. nebu

Ruska avio-kompanija Moskovija airlines od ljeta bi trebalo da počne s letovima na liniji Moskva – Banja Luka – Moskva, potvrdio je Aleksandar Lalović, portparol Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA)

"Oni razmišljaju da uspostave i liniju Moskva – Sarajevo, ali za sada je izvjesnija linija ka Banjoj Luci", rekao je Lalović.

Milan Dragić, izvršni direktor Aerodroma Banja Luka, rekao je da očekuje da će Moskovija airlines na ljeto poletjeti ka Banjoj Luci.

"Oni su tražili dozvolu Ministarstva saobraćaja i veza RS za liniju prema Banjoj Luci i procedura ide dalje", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Rusi su računicu našli u činjenici da je prilikom letova JAT-a Banja Luka – Beograd, koji su u međuvremenu otkazani, mnogo putnika iz Banja Luke, preko Beograda, letjelo u Moskvu.

"Mislim da interesa ima. U svakom slučaju, vrijedi pokušati. Vidjećemo koliko će uspjeha biti u tome", rekao je on.

Dragić je naveo da bi otvaranje jedne takve linije mnogo značilo za banjalučki aerodrom.On kaže da trenutno imaju samo slijetanje BH Airlinesa na liniji za Cirih, avio-servis Vlade RS, helikopterski servis MUP-a RS i male privatne avione.

"S tim linijama nije rentabilno održavati jedan međunarodni aerodrom. Sadašnji obim saobraćaja nije ni blizu dovoljnog i zato nam ova linija mnogo znači", naveo je on.

Željko Janjetović, ambasador BiH, i jedan od inicijator projekta, rekao je da je ruski interes počeo kada je u parili prošle godine potpisan Sporazum o vazdušnom saobraćaju sa Rusijom. Damir Ćopić, direktor Direkcije za vazdušnu plovidbu RS, rekao je ranije da su predstavnici "Moskovija airlinesa" već bili više puta na banjalučkom aerodromu i da su potvrdili da aerodrom svojim tehničkim karakteristikama odgovara za prijem aviona boing 737, kojim će ruska kompanija letjeti prema Banjoj Luci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti