Sadržaj novog zakona o radu u RS-u za sada nepoznat

08.09.2015. 08:36 / Izvor: Federalna.ba
Sadržaj novog zakona o radu u RS-u za sada nepoznat

Novi zakon o radu u RS-u i dalje je tema o kojoj se uglavnom priča, ali još niko ne zna šta bi ovo zakonsko rješenje moglo sadržavati.

Novi zakon o radu u RS-u i dalje je tema o kojoj se uglavnom priča, ali još niko ne zna šta bi ovo zakonsko rješenje moglo sadržavati.

I dok jedni tvrde da bi se zakon u parlamentarnoj proceduri trebao oktobru naći u parlamentarnoj proceduri, drugi pak  tvrde suprotno.

Zasada se samo pominju neke radne verzije i prednacrti, ali niko još nije vidio ni slova novog zakona.

U Uniji udruženja poslodavaca RS očekuju da se u što skorije vrijeme upoznaju sa sadržajem novog zakona o radu.

„U narednih dan dva ćemo dobiti radni tekst zakona o radu, a nakon toga očekujemo da će vlada formirati radnu grupu za izradu novog zakona o radu, očekujemo da bi zakon trebao doći u Narodnu skupštinu u oktobru mjesecu“, pojasnio je Saša Ačić, generalni sekretar Unije udruženja poslodavaca RS.

Smatraju  poslodavci  da bi se nakon kraće javne rasprave moglo doći do teksta novog zakona u novembru mjesecu.

Oni koji bi trebali u parlamentu raspravljati o zakonu kažu da Vlada RS-a ne pokazuje dovoljan interes da usvoji ovaj zakon.

Da još niko nije vidio ni slova novog zakona o radu, potvrđuju i ekonomisti, ali pretpostvljaju šta bi ih moglo dočekati.

„Da će vrlo vjerovatno da bude  simbolično ili značajno  sličan ili gotovo isti  kao u Federaciji sa određenim korekcijama  koje su već stavljene kao primjedbe na takav zakon koj je usvojen u Federaciji“, kazao je Zoran Pavlović, ekonomski analtičar iz Banje Luke.

Maratonski razgovori Saveza sindikata RS sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u augustu mjesecu nisu dali konkretne rezultate.

Činilo se da svi sve znaju, a u stvari priznali su, da niko ništa ne zna o ovom zakonu. Jedino što je, možda, bilo konkretno dolazi od sindikata - ne prihvatamo zakon koji će umanjiti radnička prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti