Sanacija šteta od poplava u BiH po uzoru na Njemačku

04.08.2014. 14:04 / Izvor: InfoKom
Sanacija šteta od poplava u BiH po uzoru na Njemačku

(DIHK) među prvima je reagovala na apel za pomoć koji je VTK BiH uputila privrednim komorama širom svijeta, te dostavila prijedlog mjera za što bržu procjenu posljedica i oporavak ugroženih područja, piše u novom broju Infokoma.

Asocijacija privrednih komora Njemačke (DIHK) među prvima je reagovala na apel za pomoć koji je Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH uputila privrednim komorama širom svijeta, te dostavila prijedlog mjera za što bržu procjenu posljedica i oporavak ugroženih područja, piše u novom broju Infokoma - glasila VTKBiH.

Na poziv predsjednika, VTKBiH je posjetio predstavnik DIHK-a Marc Evers koji je u razgovoru s rukovodstvom istakao da se proces oporavka od posljedica poplava u Njemačkoj (u 2013. oblast Saksonije bila je pogođena poplavama) sastojao iz tri faze od kojih se prva odnosila na primjenu direktnih mjera, te pružanje hitne novčane pomoći u iznosu od 1.500 eura bez ikakvih birokratskih procedura, kao i obilaska poplavljenih područja i procjene nastale štete.

On je pojasnio da su direktne mjere podrazumijevale uspostavljanje centralne tačke kontakta za poplave, dežurne telefonske linije i internet sranice, uspostavljanje direktnih kontakata s kompanijama, organiziranje usluga ovlaštenih stručnjaka za procjenu štete i prilagođavanje, pružanje pomoći pri podnošenju zahtjeva za finansiranje, organiziranje platforme koordinacije kojom kompanije koje nisu ugrožene poplavom mogu pomoći onima koje su pretrpjele štetu, te dogovor da pripravnici iz ugroženih kompanija završe obuku u drugim kompanijama.

Osim toga, direktne mjere su bile i osiguranje informacija o aspektima zakonskog i poslovnog menadžmenta, izdavanje izvoznih certifikata u slučaju poteškoća u snabdijevanju uzrokovanih poplavama, posredovanje po pitanju finansija, organizovanje donacija, aktiviranje gradonačelnika i drugih predstavnika lokalnih zajednica u pružanju pomoći, kao i osiguranje brze i nebirokratske podrške kompanijama.

Evers je dodao da se druga faza odnosila na pružanje novčane pomoći u iznosu 15.000 eura kompanijama za koje je utvrđeno da su značajno oštećene poplavama, dok se treća faza odnosila na pripremu kompanija i mjere zaštite od eventualnih novih poplava.

Po njegovim riječima, federalna vlada je putem razvojne banke osigurala 100 miliona eura uz kamatnu stopu od jedan posto uz istovremeno oslobađanje fondova za pomoć u poplavama u iznosu osam milijardi eura od Savezne vlade i federalnih vlada.

Evers je naglasio da su federalne države također osnovale fondove za hitnu novčanu pomoć namijenjenu za neosigurane štete, te su implementirale određene porezne olakšice za poplavama pogođene kompanije u vidu odgađanja plaćanja prispjelog poreza, odricanja od naplate penala zbog kašnjenja s plaćanjem prethodnih obaveza, pojednostavljenje poreznih kredita nakon podnošenja dokaza o donaciji itd.

Predsjednik STK BiH Nemanja Vasić izrazio je veliku zahvalnost DIHK-u na brzoj reakciji i pružanju pomoći, naglasivši da se STK BiH od samog početka angažovao i proveo veliki dio predloženih mjera. Takođe je istakao da to ne smatra dovoljnim i vjeruje da je neophodan intenzivniji angažman Komore s ciljem što bržeg oporavka privrede i zemlje u cjelini. S tim u vezi, potrebno je uputiti nove inicijative i izaći sa novimprijedlozima sa realizaciju postavljenih ciljeva. Od izuzetne je važnosti dobro se pripremiti i zaštititi od potencijalnih poplava koje bi nas mogle zadesiti u budućnosti. S tim u vezi, rodila se i ideja o pokretanju zajedničkog projekta uređenja sliva rijeke Save.

Cilj projekta je spojiti zemlje koje mogu biti ugrožene potencijalnim poplavama, prvenstveno kroz spajanje komorskog sistema. Odmah po završetku sastanka iz Kabineta predsjednika i potpredsjednika STK BiH upućena je inicijativa privrednim komorama zemalja kroz koje protiče rijeka Sava. Ova inicijativa pred stavljaće apel vladama i snažan podsticaj za pokretanje pomenutog projekta. Pored ove inicijative, upućen je još jedan dopis Evrokomori kojim se apeluje da države članice iskoriste uticaj na vlade svojih zemalja s ciljem pružanja podrške i učešća na Donatorskoj konferenciji koja je u međuvremenu i održana u Briselu od koje BiH mnogo očekuje s obzirom da bez međunarodne pomoći oporavak bh. privrede neće biti moguć.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti