Sarajevo uspostavlja "Car Sharing" sistem iznajmljivanja električnih vozila

13.12.2018. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo uspostavlja 'Car Sharing' sistem iznajmljivanja električnih vozila

Car Sharing je odlična nadopuna sistemu gradskog prevoza iz tog razloga njegove bazne stanice su najčešće postavljene u blizini stajališta.

Grad Sarajevo po uzoru na Zagreb i neke druge evropske gradove, pokreće projekat pod nazivom “Car Sharing“, čija je osnovna svrha čistiji grad, mobilnost ljudi a ujedno i praćenje trendova evropskih gradova.

Nedim Dizdarević iz JP Sarajevo, koje je idejni tvorac ovog projekta, u okviru nedavno održane konferencije na temu elektromobilnosti: “Evropski trendovi i domaće prespektive“ je kazao da je ovaj projekat nezaobilazni dio uspostave funkcionalnog i ekološkog prometa u okviru Smart Citya – Pametnog grada.

Kaže da je cijela poenta Car Sharing – iznajmljivanja automobila, da građani imaju omogućeno korištenje automobila, prvenstveno električnih, na već unaprijed određenim mjestim u gradu, kao po principu trenutno postojećeg sistema iznajmljivanja bicikala u okviru projekta Next Bike.

"Korištenje jednog ovakvog sistema vrlo je jednostavno, uz pomoću aplikacije vi bi izabrali mjesto i vrijeme preuzimanja vozila, na taj način bi izvršili njegovu rezervaciju koja će vam omogućiti njegovo nesmetano korištenje. Automobil jednostavno koristite za sve vaše potrebe u određenom vremenskom periodu, a kada vam više ne bude trebalo, vratite ga na jednu od njegovi baznih tački. Na ovaj način vi nemate nikakvih opterećenja koja se odnose na kupovinu automobila, njegovo održavanje, registraciju  a savršena je nadopuna svih postojećih sistema javnog gradskog prevoza", govori Dizdarević.

Podsjetimo da je koncept Smart City plansko i smišljeno korištenje ljudskih i prirodnih resursa uvezanih u već postojeće tehnologije ICT-a. Na istom principu se zasniva i uloga električnih automobila unutar Car Sharing.

Ovakav sistem kako kaže Dizdarević, ima trostruki benefit u okviru svog djelovanja, to se prvenstveno odnosi na manji broj automobila u gradu, koriste se ekološki prihvatljiviji automobili, kroz ovaj konept koristili bi se električni automobili i sa treće strane smanjuje se zagušenost mirujućeg saobraćaja, što dovodi da se automobili koriste samo onda kada su stvarno neophodni.

Car Sharing je odlična nadopuna sistemu gradskog prevoza iz tog razloga njegove bazne stanice su najčešće postavljene u blizini stajališta.

Cijeli koncet električnih automobila i njihovog korištenja malo je poznat našem građanstvu.

"To je jedan od razloga gdje kroz Car Sharing koncept mi želimo približiti električne automobile svima, otkloniti tabu da su oni samo za bogate i da su skoro pa nedostupni, da oni prije svega jako dobro služe svrsi uštede i mogu zadovoljiti sve potrebe za prevozom unutar jedne društvene cjeline", rekao je Dizdarević.

Projekat je prezentiran u nekoliko sarajevskih općina, Dizdarević kaže da su dobili jako pozitivna mišljenja i voljni su prihvatiti i pomoći u realizaciji cijelog projekta ali da nažalost ni sami ne znaju na koji način bi to uradili.

"Ono što lokalnim upravama predstavlja problem jeste što ni sami ne znaju kako da klasificiraju jednu električnu punionicu koja je zapravo osnova i baza cijelog projekta. Ta mreža mora biti uspostavljena, a samo dobijanje dokumentacije je dugoročan proces, od pridobijanja građevinskih dozvola u okviru kojih se ne može svrstati u koji građevinski objekat spada punionica, do drugih dokumenata koji moraju pratiti cijelu izgradnju. Odmah smo tu naišli na jedan čep, ali eto nadam se da će se u nekom narednom periodu moći govoriti o pozitivnim pomacima koji omogućuju realizaciju cijelog projekta koji donosi samo benefite, od čišćeg okoliša do značajnih finasijskih ušteda", kaže Dizdarević.

Kaže da ono što je bitno za ovaj projekat jeste rasterećenje grada Sarajevo.

"Sa aspekta planiranja mi znamo kako je koncipiran saobraćajni sistem grada jer mi nemamo mogućnost proširenja saobraćajnica posebno u užoj gradskoj jezgri. Mi moramo da se okrenemo inteligentnim transportnim sistemima, da se okrenemo sistemima koji će nam u već postojećoj infrastrukturi omogućiti bolju prohodnost samog saobraćajnog toka", kaže Dizdarević.

Dodao je da će uspostavljanje jedne ovakve usluge dobro doći poslovnim ljudima koje žure na sastanak, turistima, ali i onima koji su se do sada vozili taksijem. Neki ovaj model uspoređuju s rent-a-carom, no za razliku od te usluge, “Car Sharing” je mnogo jednostavniji.

2016. godine kompanija Spin City je u Zagrebu, uz pomoću lokalne uprave, kroz nešto malo manje od million KM ulaganja, uspješno pokrenula projekt Car Sharing.

U okviru svog projekta imaju 30 automobila od kojih je 10 električnih preostali su benzinski i čitav sistem se bazira na vrlo jednostavna četiri koraka, putem aplikacije nađete najbliže dostupno auto, rezervišete ga i kada u roku od 15 minuta dođete do njega otključavate ga uz pomoć mobitela ili kartice sa kodom, u automobile odgovorite na par pitanja kao npr.u kakvom ste stanju našli automobil i možete početi vašu vožnju.

Ovo usluga je u svijetu već jako raširena, dovoljno je spomenuti da se u Amsterdamu po užem centru gotovo svi služe ovim vozilima te da ih u Beču imaju oko 1.500.

Nadaju se da će u Sarajevu ova usluga biti moguća u 2020. godini.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti