Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Savanović: Smanjiti fiskalne namete realnom sektoru, povećati plate

04.05.2018. 08:39 / Izvor: SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je Vlada Srpske potpisala sa Unijom poslodavaca i sindikatom memorandum prema kojem će do 2020. godine biti smanjeni fiskalni nameti realnom sektoru, a sredstva dobijena razlikom nameta biti usmjerena u plate radnika.

"Činimo sve u dogovoru sa poslodavcima, sa sindikatom, da budemo jedna porodica i da predložimo rješenja koja su u datoj situaciji moguća i koja postojeći prirodni resurs, zajedno sa ljudskim, ujedinimo i da ih najbolje i najracionalnije koristimo i pokušamo mlade ljude zadržati većim platama i omogućiti im opstanak", rekao je Savanović na "Jahorina biznis forumu".

Učestvujući na panelu "Radna snaga-resurs koji nestaje", Savanović je istakao da u Srpskoj postoji ozbiljan problem sa radnom snagom, kao najbitnijim resursom, te pojasnio da postoje mnogi uzroci za to.

Prema njegovim riječima, bila su tri strašna stradanja srpskog naroda, a rat devedesetih godina prošlog vijeka proizveo je prvo da se raspala zajednička država koja je u privrednom smislu bila komplementarna i tehnološki uvezana da je mogla raditi i izvoziti.

"Kada se bivša Jugoslavija rascjepkala na državice, ekonomija je uništena. I ta loša privatizacija, sa dobrim namjerama svih prethodnih vlada u Srpskoj, uništila je sisteme, velike sisteme, a sve po nagovoru MMF-a i svjetskih moćnika, tako da smo ostali bez novca i sredstava za proizvodnju", dodao je Savanović.

On je naglasio da na nivou BiH još postoji i neriješena politička situacija, gdje bošnjačka politika ne priznaje izvorni Dejtonski sporazum, odnosno ne priznaje postojanje Republike Srpske, što za posljedicu ima neulaganje stranih i domaćih investitora, a samim tim i ekonomiju koja ne može da se razvija.

"Mnogo je uzroka dovelo do ovih posljedica. Prisutan je i hendikep zapadne civilizacije, koja na visoko razvijenom tehnološkom nivou ima manjak radne snage, manji priraštaj od odliva, tako da im dobro dođu naši mladi ljudi kojima daju veće plate", naveo je Savanović.

On je istakao da se ovakvo stanje mora prevazići, te podsjetio da je Vlada Republike Srpske od 2011. godine putem akcionih planova "ubacili više od 100 miliona KM, zapošljavajući te ciljne grupe u realni sektor, stimulišući ih".

"To nije dovoljno, ali ćemo činiti sve. Postoji ohrabrujuća situacija da ima rast BDP-a, ali i plata, penzija, kao i njihova redovnost. To nije dovoljno, ni na zadovoljavajućem novou kako bismo mi to željeli", naglasio je Savanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti