SBF 2019: Uspjeh zemalja regiona ogleda se u zajedničkoj saradnji i povjerenju

17.04.2019. 12:44 / Izvor: Akta.ba
SBF 2019: Uspjeh zemalja regiona ogleda se u zajedničkoj saradnji i povjerenju

Prvog dana 10. Međunarodnog Sarajevo business foruma 2019. održan je panel pod nazivom "Liderstvo".

Prvog dana 10. Međunarodnog Sarajevo business foruma 2019. održan je panel pod nazivom Liderstvo. 

Učesnici panela su složni da ideja foruma "Region jedna ekonomija" govori o tome da samo zajednički možemo napraviti neke promjene. Kazali su kako jasno žele zajedničko tržište Zapadnog Balkana, iako region ima mnogo izazova sa kojima se svi susreću rješenja se nalaze u zajedničkom djelovanju.

Svi ekonomski podaci govore da postoje velike mogućnosti za uspješan razvoj te da ih se treba pravilno tumačiti i koristiti. Kazali su da samo uz zajedničku saradnju i uzajamno povjerenje možemo imati ekonomski snažan i uspješan region.

Igor Crnadak, ministar Vanjskih poslova BIH, govorio je o privlačenju investicija i poboljšanju poslovnog ambijenta, ali i o odlivu mozgova koji je problem ne samo naše zemlje već u cijelog regiona. Kazao je da uprkos situaciji koju imamo u zemlji stav Predsjedništva je jedinstven kada su investicije, poslovni ambijent i događaji kao ovaj u pitanju, jer su oni jako bitni za rezultate koje imamo.

"Mi najveće povjerenje trebamo da vratimo u institucije jer na taj način ćemo zadržati mlade koji sve više odlaze. Vladavina prava i borba protiv korupcije su te na kojima trebamo raditi. Ono o čemu trebamo sve više da razmišljamo jeste razvoj preduzetništva. Kroz ovaj forum mladi imaju priliku da predstave svoje ideje te na taj način dobiju priliku da sebi stvore radno mjesto i ostanu u zemlji. Sve ovo su dobri koraci za razvoj ekonomije i sprovedbe investicija", kazao je Crnadak.

Fuat Oktay, podpredsjednik Republike Turske, govorio je kako Turska uspješno posluje u BIH ali je i strateški partner cijelog regiona. Rekao je da žele pratiti tu jedinstvenu viziju razvoja i da je ovaj forum prilika da se to učini.

"Snažno vjerujemo u komparativne prednosti, a ne u nedostatke regiona, moramo surađivati i raditi zajedno a ne natjecati se. Kada pogledamo prednosti regiona, jedna od njih je što nam je EU tako bliziu kao i integracija u nju. To nam je jako dobra prilika za blizinu tehnologija ali i razvojem cijelog tržišta. Gladni smo uspjeha i to treba da nam bude dobra prilika za razvoj dalje", rekao je Oktay.

Kazao je da je glavni razlog uspjeha Turske, kroz uspostavu dobrih odnosa u regionu, mentalni model, pojašnjava da uvijek koriste svoje resurese ili nešto drugo za cjelokupan uspjeh, ne samo za uspjeh Turske. 

Svi ti faktori trebaju graditi uzajamno povjerenje jer je ono važno i garantuje uspješne dugotrajne poslove.

"Naravno u svemu postoji i puno izazova. Ono u čemu je najviše nedostataka jesu finansije, globalna ekonomija, administracija ali i sigurnosna situacija. Turska može prenjeti stručnost i znanja kada su u pitanju finansije ali i administracija kroz koju se treba uvesti E-vlada. A za sigurnost mora postojati globalna vizija, to su samo neke od mogućnosti koje druge zemlje regiona mogu od nas zatražiti kako bi poboljšali svoj poslovni ambijent ali i stanje u zemlji", rekao je Oktay.

Iskustva iz Malezije također se mogu koristiti na našim prostorima, kako bi se poboljšala poslovna klima, to je potvrdio i Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa, ministar razvoja poduzetništva Malezije.

Kazao je da su Malezija i BiH jako povezani kroz više segmenata. Dodao je da će Malezija i dalje nastaviti pomagati BiH i održavati dobar odnos, kako u korist svoje zemlje tako i cijelog regiona. Ono što nas razdvaja jeste razdaljina, kultura ali i vladavina prava ali kako je on kazao to su male razlike koje su rješive i premostive, a sve za uspjeh regiona.

Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore rekao je da je održivi razvoj jedini pravi način za uspješan ekonomski rast. 

Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko kazao je da u globalizaciji danas nema mjesta za male zemlje. Maroko danas ima dobre odnose sa Evropom i ima slobodnu trgovinu, a svoje uspjehe je gradila na povjerenju i to je ono čega se sve zemlje trebaju držati.

Mustafa Rifat Hisarciklioglu, predsjednik turskog privatnog sektora, u svom panel izlaganju kazao je da ova zemlja itekako ima velike mogućnosti za razvoj privrede i ekonomije.

"Vjerujem da je ovaj forum mnogo doprinjeo razvoju cijele ekonomije BiH. Turska i BIH imaju brojne uspješne bilateralne odnose, mi svakodnevno radimo na našim projektima i na tome ćemo nastaviti. Naš cilj je ovakve uspjehe prenijeti i na cijelu regiju. Turska je mogućnost i za Evropu jer je put ka Aziji, te sam siguran da ćemo imati pozitivan efekat kada su buduće saradnje u pitanju. Samo zajedno jedni drugima možemo otvoriti nove mogućnosti", kazao je Hisarciklioglu.

U nastavku ovog trodnevnog događaja bit će organizovane mnogobrojne prezentacije privrednika i sponzora Foruma, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. 

Posebna pažnja bit će posvećena privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. 

Zadnji dan Foruma bit će upriličena i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge.

I.M.

 


 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti