SBF 2019: Uspjeh zemalja regiona ogleda se u zajedničkoj saradnji i povjerenju

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

SBF 2019: Uspjeh zemalja regiona ogleda se u zajedničkoj saradnji i povjerenju

17.04.2019. 12:44 / Izvor: Akta.ba

Prvog dana 10. Međunarodnog Sarajevo business foruma 2019. održan je panel pod nazivom Liderstvo. 

Učesnici panela su složni da ideja foruma "Region jedna ekonomija" govori o tome da samo zajednički možemo napraviti neke promjene. Kazali su kako jasno žele zajedničko tržište Zapadnog Balkana, iako region ima mnogo izazova sa kojima se svi susreću rješenja se nalaze u zajedničkom djelovanju.

Svi ekonomski podaci govore da postoje velike mogućnosti za uspješan razvoj te da ih se treba pravilno tumačiti i koristiti. Kazali su da samo uz zajedničku saradnju i uzajamno povjerenje možemo imati ekonomski snažan i uspješan region.

Igor Crnadak, ministar Vanjskih poslova BIH, govorio je o privlačenju investicija i poboljšanju poslovnog ambijenta, ali i o odlivu mozgova koji je problem ne samo naše zemlje već u cijelog regiona. Kazao je da uprkos situaciji koju imamo u zemlji stav Predsjedništva je jedinstven kada su investicije, poslovni ambijent i događaji kao ovaj u pitanju, jer su oni jako bitni za rezultate koje imamo.

"Mi najveće povjerenje trebamo da vratimo u institucije jer na taj način ćemo zadržati mlade koji sve više odlaze. Vladavina prava i borba protiv korupcije su te na kojima trebamo raditi. Ono o čemu trebamo sve više da razmišljamo jeste razvoj preduzetništva. Kroz ovaj forum mladi imaju priliku da predstave svoje ideje te na taj način dobiju priliku da sebi stvore radno mjesto i ostanu u zemlji. Sve ovo su dobri koraci za razvoj ekonomije i sprovedbe investicija", kazao je Crnadak.

Fuat Oktay, podpredsjednik Republike Turske, govorio je kako Turska uspješno posluje u BIH ali je i strateški partner cijelog regiona. Rekao je da žele pratiti tu jedinstvenu viziju razvoja i da je ovaj forum prilika da se to učini.

"Snažno vjerujemo u komparativne prednosti, a ne u nedostatke regiona, moramo surađivati i raditi zajedno a ne natjecati se. Kada pogledamo prednosti regiona, jedna od njih je što nam je EU tako bliziu kao i integracija u nju. To nam je jako dobra prilika za blizinu tehnologija ali i razvojem cijelog tržišta. Gladni smo uspjeha i to treba da nam bude dobra prilika za razvoj dalje", rekao je Oktay.

Kazao je da je glavni razlog uspjeha Turske, kroz uspostavu dobrih odnosa u regionu, mentalni model, pojašnjava da uvijek koriste svoje resurese ili nešto drugo za cjelokupan uspjeh, ne samo za uspjeh Turske. 

Svi ti faktori trebaju graditi uzajamno povjerenje jer je ono važno i garantuje uspješne dugotrajne poslove.

"Naravno u svemu postoji i puno izazova. Ono u čemu je najviše nedostataka jesu finansije, globalna ekonomija, administracija ali i sigurnosna situacija. Turska može prenjeti stručnost i znanja kada su u pitanju finansije ali i administracija kroz koju se treba uvesti E-vlada. A za sigurnost mora postojati globalna vizija, to su samo neke od mogućnosti koje druge zemlje regiona mogu od nas zatražiti kako bi poboljšali svoj poslovni ambijent ali i stanje u zemlji", rekao je Oktay.

Iskustva iz Malezije također se mogu koristiti na našim prostorima, kako bi se poboljšala poslovna klima, to je potvrdio i Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa, ministar razvoja poduzetništva Malezije.

Kazao je da su Malezija i BiH jako povezani kroz više segmenata. Dodao je da će Malezija i dalje nastaviti pomagati BiH i održavati dobar odnos, kako u korist svoje zemlje tako i cijelog regiona. Ono što nas razdvaja jeste razdaljina, kultura ali i vladavina prava ali kako je on kazao to su male razlike koje su rješive i premostive, a sve za uspjeh regiona.

Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore rekao je da je održivi razvoj jedini pravi način za uspješan ekonomski rast. 

Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko kazao je da u globalizaciji danas nema mjesta za male zemlje. Maroko danas ima dobre odnose sa Evropom i ima slobodnu trgovinu, a svoje uspjehe je gradila na povjerenju i to je ono čega se sve zemlje trebaju držati.

Mustafa Rifat Hisarciklioglu, predsjednik turskog privatnog sektora, u svom panel izlaganju kazao je da ova zemlja itekako ima velike mogućnosti za razvoj privrede i ekonomije.

"Vjerujem da je ovaj forum mnogo doprinjeo razvoju cijele ekonomije BiH. Turska i BIH imaju brojne uspješne bilateralne odnose, mi svakodnevno radimo na našim projektima i na tome ćemo nastaviti. Naš cilj je ovakve uspjehe prenijeti i na cijelu regiju. Turska je mogućnost i za Evropu jer je put ka Aziji, te sam siguran da ćemo imati pozitivan efekat kada su buduće saradnje u pitanju. Samo zajedno jedni drugima možemo otvoriti nove mogućnosti", kazao je Hisarciklioglu.

U nastavku ovog trodnevnog događaja bit će organizovane mnogobrojne prezentacije privrednika i sponzora Foruma, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. 

Posebna pažnja bit će posvećena privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. 

Zadnji dan Foruma bit će upriličena i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge.

I.M.

 


 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti