Šest opština iz Republike Srpske podržalo gradnju autoputa od Požege do Višegrada

18.12.2009. 08:53 / Izvor: Glas Srpske
Šest opština iz Republike Srpske podržalo gradnju autoputa od Požege do Višegrada

Gradonačelnik srbijanske opštine Užice, kao i načelnici opština iz Republike Srpske Višegrad, Rudo, Rogatica, Novo Goražde i Čajniče podržali su juče inicijativu o izgradnji autoputa Požega - Višegrad. Dužina ovog puta bi trebala da bude 100 kilometara, a prema prvim predračunima gradnja bi koštala 250 miliona eura.

Sa jučerašnjeg sastanka u Višegradu vladama RS i Srbije upućen je dopis u kome se traži da ova ideja kao dio pograničnog i međudržavnog projekta bude realizovana na dobrobit stanovnika Srbije i BiH.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković podsjetio je na njegov susret sa premijerom RS Miloradom Dodikom koji je izrazio zadovoljstvo najavama ovog projekta, sa prijedlogom da sa autoputem kod Ustiprače bude povezana i izgrađena modernija saobraćajnica do Trebinja.

"Ovaj projekat podržalo je i Ministarstvo za infrastrukturu Srbije u kome je rečeno da se već izdvajaju sredstva za izradu projektne dokumentacije. Kako za sada stvari stoje radovi na izgradnji saobraćajnice trebalo bi da počnu već 2011. godine", rekao je Marković.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović smatra da će ovaj autoput udahnuti novi život u gradove istočnog dijela RS i dodao da ljudi njime neće odlaziti u svijet, već će se vraćati u svoj zavičaj.

"Biće to točak zamajac privredi ovog kraja posebno turizmu regije na zapadu Srbije i istoku RS i BiH", rekao je Popović.

Načelnik opštine Rudo Milko Čolaković izjavio je da će moderna saobraćajnica pospješiti i druge međuregionalne i međudržavne projekte koji se odnose na iskorištavanje sliva rijeka Lim i Drina za proizvodnju električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti