Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

SIPA i Tužilaštvo u raskoraku: Mogu li dokaz biti izbrisane poruke?

29.05.2020. 17:55 / Izvor: Oslobođenje

Afera "Respiratori" ne jenjava, a u javnost polako isplivavaju detalji događaja od prethodne noći kada su uhapšeni Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline, poljoprivrednog gazdinstva koje je za Federaciju BiH nabavilo 100 (neupotrebljivih) kineskih respiratora za 10,5 miliona KM, te na kraju i federalni premijer Fadil Novalić.

Koplja su se, saznajemo, lomila oko premijera Novalića koji je slobode lišen negdje poslije pola dva, iako je drama trajala do iza tri sata ujutro.

Izvori Oslobođenja tvrde da se u prostorijama SIPA događao do sada nezapamćeni skandal.

Inspektori SIPA, naime, nisu pristajali da liše slobode federalnog premijera jer nisu imali dovoljno razloga no tužiteljski dvojac Džerman Pašić i Mirza Hukeljić su insistirali pozivajući se na vlastita saznanja o izbrisanim porukama?!

Mogu li izbrisane poruke biti dokaz, pitali su tužitelje inspektori tražeći bilo kakav trag ili makar sadržaj izbrisanih poruka koji je poznat isključivo tužiocima.

Inspektori SIPA su insistirali da zadrže profesionalan pristup no tužitelji su ostali neumoljivi: oni zapovijedaju istragom. 

Nastala je, navodno, i službena zabilješka o hapšenju koje je isključivi rezultat zahtjeva tužitelja.

Danas - u interesu istrage - svi šute, no bit će zanimljivo kada tužitelji budu morali pred sudijama prezentirati razloge zbog kojih će, bez sumnje, tražiti pritvor za sve trojicu uhapšenih da bi opravdali kvalifikaciju udruživanja radi činjenja kirvičnog djela u vezi s pranjem novca za koje im je trebalo najmanje troje uhapšenih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti