Sir iz mješine najprepoznatljiviji, a med i vino stižu i do Japana

24.06.2020. 13:08 / Izvor: SRNA
Sir iz mješine najprepoznatljiviji, a med i vino stižu i do Japana

Petričević je istakao da se konstantno mora razvijati svijest kod građana da kupuju domaće proizvode i da ih prepoznaju jer su oni mnogo kvalitetniji nego uvozne robe.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je Srni u Trebinju da je jedan od najprepoznatljivijih brendova sir iz mijeha koji je se plasira u zemlje evropskog tržišta, a med i vina u Hercegovini, koji važe za najkvalitetnije, tržište nalaze u Japanu, Kini, širom EU i svijeta.

Petričević je istakao da je potrebno mnogo više raditi na zaštiti domaće proizvodnje i stvaranju novih brendova, što se, prvenstveno, odnosi na zaštitu vina, meda i eko-bilja, kao hercegovačkih brendova.

On je naglasio da kroz medijske nastupe, ali i kroz brojne aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo, ali i Privredna komora Republike Srpske, treba nastaviti u kontinuitetu raditi na tome.

Petričević je napomenuo da je najveći broj brendova Republike Srpske iz sfere prehrambene, ali i prerađivačke industrije, prije svega iz industrije namještaja, metalne, kao i industrije tekstila, kože i obuće.

"Treba da znamo da pojedine naše firme iz te sfere rade i kreiraju obuću koja se izvozi u zemlje evropskog tržišta gdje ih koriste i policija i vojska NJemačke, a nisu prepoznatljive na našim terenima", rekao je Petričević.

Petričević je istakao da se konstantno mora razvijati svijest kod građana da kupuju domaće proizvode i da ih prepoznaju jer su oni mnogo kvalitetniji nego uvozne robe.

"Ali, jednostavno, ta svijest je takva da je obično stav da je sve što je domaće - nekvalitetno, što sigurno nije ispravno i nije dobro", rekao je Petričević.

On je naglasio da je vrijeme pandemije pokazalo da su one zemlje koje su imale razvijenu domaću proizvodnju na neki način lakše prevazišle krizu, a sa druge strane nisu bile zavisne od uvoza.

Petričević je rekao da su mjere Vlade Republike Srpske usmjerene na pomoć čiji je cilj, prije svega, očuvanje radnih mjesta i zadržavanje privrednih kapaciteta kojima raspolaže Republika Srpska. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti