Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Skoro pet miliona za privrednike i obrtnike Ilijaša po stopi od nula posto

26.06.2021. 08:43 / Izvor: Akta.ba

Rukovodstvo Bosna Bank International (BBI) – članica Uprave Emina Šišić i direktor Sektora za poslovanje sa pravnim licima Damir Zukanović, te načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su jučer ugovor o subvencioniranoj liniji za podsticaj privrednim subjektima s područja ove Općine.

Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici i samostalni preduzetnici, kao i fizička lica čije se sjedište ili poslovna jedinica nalaze u Općini Ilijaš moći u BBI banci dobiti finansijska sredstva po subvencioniranoj stopi od 0 posto.

"Ovo je druga godina zaredom u kojoj smo ostvarili partnerstvo s Općinom Ilijaš. BBI banka obezbjedila je u ovu svrhu 4.750.000 KM iz vlastitih izvora i snosi rizik povrata sredstava. Općina obezbjeđuje troškove regresiranja profitne marže, a Banka ne naplaćuje troškove obrade, pa su ova sredstva praktično besplatna za klijente. Period otplate je od 12 do 60 mjeseci. Inače, Općina Ilijaš ima velike potencijale - metalurški je centar, ima razvijenu drvnu industriju i dobre prilike za razvoj turizma. Prošle godine linija je realizirana u cjelosti i 12 privrednika je iskoristilo sredstva. Prema našim analizama ročnost je bila oko 42 mjeseca, što je pokazatelj da su sredstva koristili za investiciona ulaganja ili za proširenje proizvodnih kapaciteta. Ove godine u saradnji sa Općinom, imamo još bolje i fleksibilnije uslove, nema nekih ograničenja, sve industrijske grane, osim onih koje nisu u skladu sa principima poslovanja BBI, mogu konkurirati za ova sredstva. Nadamo se i želimo ohrabriti i male porodične biznise da apliciraju i prošire poslovanje, kako bi im pomogli da postanu veliki. Također, u ovom periodu očekujemo da će biti više kratkoročnih finansiranja koja će se koristiti za pokrivanje tekućih obaveza.", izjavila je Emina Šišić, članica Uprave BBI banke i pozvala privrednike da se sa zahtjevima i pitanjima obrate u poslovnicu BBI banke u Ilijašu.

U svom obraćanju općinski načelnik Akif Fazlić istakao je da u narednoj godini očekuje privredni rast, te da je subvencionirana linija jedna od mjera koje ova Općina provodi kako bi pomogla privrednicima i samostalnim obrtnicima da očuvaju radna mjesta i prošire kapacitete.

"Povoljna sredstva, odnosno sredstva bez troškova obrade i profitne marže, prošle godine iskoristilo je 12 privrednih subjekata. Subvencionirana linija pokazala se kao jako uspješan projekat i to nas je ponukalo da i ove godine kreiramo ovaj program, putem javnog poziva bankama. Općina je za subvencioniranje izdvojila 100.000 KM, čime će biti pokriveni svi troškovi profitne marže. Maksimalan rok otplate je do 5 godina, a ove godine smo i podigli limit finansiranja za velike firme koje zapošljavaju iznad 250 radnika, i sada je to 500.000 KM. Očekujemo izuzetne efekte u smislu očuvanja radnih mjesta i proširenja kapaciteta poslovanja.", kazao je načelnik Fazlić. 

Uskoro će u dnevnim novinama i na službenim web stranicama Banke i Općine Ilijaš biti objavljen Javni poziv privrednicima, sa svim uslovima za apliciranje za subvencionirana sredstva.

Zainteresirani privrednici sve informacije o povoljnim sredstvima mogu dobiti u najbližoj poslovnici BBI banke ili u Općini Ilijaš.

Nakon potpisivanja Ugovora, u organizaciji Općine Ilijaš održan je sastanak  sa 40-ak privrednika ove Općine sa kantonalnim ministrom privrede Adnanom Delićem.

Ovom prilikom privrednici su upoznati sa programima mjera koje je Vlada Kantona Sarajevo usvojila u cilju  podrške privrednim aktivnostima i kreiranju novih radnih mjesta.

Istaknut je i doprinos BBI banke u smislu finansijske podrške privrednicima sa područja Kantona Sarajevo putem linija finansiranja za koja je Vlada KS u prethodnim godinama obezbijedila sredstva u budžetu iz koje se regresiraju troškovi profitne marže finansiranim privrednim subjektima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti