Vijesti / SVIJET

Španija: Uvode četvorodnevnu radnu sedmicu

04.12.2020. 11:39 / Izvor: Akta.ba

Radna nedjelja od četiri dana je tema o kojoj se priča već veoma dugo. Neke zemlje su na korak od uvođenja tog režima rada, dok neke ni ne razmišljaju o njemu. Ipak, i korona kriza je dosta uticala na promjene u društvima.

Ako bi skraćena radna nedjelja podrazumijevala da radnik radi četiri dana, ali po devet ili više sati u danu, možda bi poslodavac bio koliko toliko zadovoljan zbog toga, ali, da li bi bio i zaposleni? Sa druge strane, moguće je da bi sa skraćenom radnom nedjeljom, došle i manje plate, što se nekim državama u ovoj krizi - isplati.

Sve u svemu, dok zemlje iz regiona u posljednje vrijeme polemišu o (ne) radnoj nedjelji, kao danu za odmor za sve, Španska vlada razmatra mogućnost uvođenja četvorodnevne radne nedjelje, ali ne da bi radnici malo predahnuli, već kako ne bi došlo do pada zaposlenosti.

Lider ljevičarske partije Unidas Podemos, Pablo Iglesijas, izjavio je prije neki dan da vlada razmatra prijedlog skraćenja radnih sati, kako bi podstakla zapošljavanje. Blumberg je, takođe, pisao opširnije o ovoj temi, i tome kako skraćena radna nedjelja može pomoći ugroženim ekonomijama i društvenim strukturama.

Mnoge firme su tokom pandemije poslale radnike na prinudne odmore, a neke su i otpustile zaposlene, što je veliki udarac za cijeli svijet. Prijedlog o promjeni radne nedjelje u Španiji vlada će predstaviti u okviru socijalnog dijaloga sa sindikatima i udruženjima.

Treba pomenuti i da su ovakvim odlukama više sklone zemlje na sjeveru Evrope, i tamošnje firme same od sebe, mimo zakona, donose odluke da njihovi radnici rade kraće, jer su tako produktivniji, prenosi "Telegraf.rs".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti