Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sporazum o makrofinancijskoj pomoći EU ulazi u proces ratifikacije

17.01.2021. 11:00 / Izvor: Akta.ba

Sporazum o makrofinancijskoj pomoći Europske unije (EU) ulazi u proces ratifikacije, saopćilo je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine. 

Nakon što je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju između Europske unije i BiH o dodjeli 250 milijuna makrofinancijske pomoći, danas je ovaj dokument  potpisao i europski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

Budući da je uz memorandum o razumijevanju potpisan i Sporazum o zajmu za makrofinancijsku pomoć EU, omogućeno je da u institucijama BiH započne proces ratifikacije međunarodnog ugovora, nakon čega će novac biti operativan.

Budući je riječ o pomoći za više razina vlasti čiji su predstavnici sudjelovali u pregovorima s EU, Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko, a u ime Centralne banke kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

Ministar Bevanda naglasio je kako je cilj makrofinancijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih financijskih institucija kao potporu za ekonomsku stabilnost.

"Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH", objasnio je ministar Bevanda.  

Dodao je da je Bosne i Hercegovina duže pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tijekom odlučivanja.

Ovim memorandumom, sukladno prethodnim odlukama Europskog parlamenta i Vijećem Europske unije BiH, stavljena je na raspolaganje makrofinancijska pomoć od 250 milijuna eura u formi zajma.

Potpisivanje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez uobičajenih ceremonija, a ministar Bevanda zahvalio Europskoj uniji na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima zbog uspješno okončanih pregovora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti