Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šta znači stavka prihod iz budžeta u finansijskim izvještajima udruženja?

19.08.2021. 12:05 / Izvor: Akta.ba

Usljed velikog broja poziva vezanih za objavljenu vijest "TOP 50 udruženja iz FBiH koja su povukla 24 miliona KM iz budžeta" pitali smo stručnjaka da pojasni stavku prihod iz budžeta s obzirom na to da su iz Udruženja tvrdila da taj novac nije iz budžeta.

Naime, podaci koji su objavljeni u tabelama su uzeti iz bilansa stanja i uspjeha Udruženja koja djeluju na području FBiH za 2020. godinu, a koja su navedena Udruženja predala nadležnoj instituciji. Također, sredstva koja su navedena kao prihod iz budžeta u tabeli su sa svih nivoa vlasti.

Kako nam je pojasnio Denis Zukić, izvršni direktor u društvu FEB d.d. udruženja u finansijskom izvještaju mogu razdvojiti prihode iz budžeta, strane donacije i druge prihode.

"Razlikuje se stavka prihod iz budžeta i stavka humanitarni prihod i to je ono što računovođa treba razdvojiti", kazao je Denis za Akta.ba

Podatak prihod iz budžeta je stavka AOP 132 i ona se odnosi isključivo na one prihode koje udruženje dobija iz budžeta.

"U ukupan prihod udruženja ulazi sav prihod članarine i sve donacije tako da je to sasvim druga stavka", zaključio je Zukić.

Ukoliko dođe do objave netačnih podataka koji se predaju nadležnoj instituciji to spada u interne probleme unutar samog udruženja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti