Stanje u duhanskoj industriji Bosne i Hercegovine alarmantno

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Stanje u duhanskoj industriji Bosne i Hercegovine alarmantno

15.11.2019. 11:12 / Izvor: Akta.ba

Okrugli sto pod nazivom „Aktuelna problematika u proizvodnji sirovog duhana“, održan u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine imao je za cilj približiti stavove organizatora otkupa duhana i i predstavnika nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini u vezi sa trenutno gorućim problemom oko oporezivanja neisporučene količine duhana i/ili pojma broja rasađenih a ne proizvedenih struka duhana uvažavajući sve relevantne zakonske propise koji tretiraju ovu oblast.

Prisutne predstavnike duhanske industrije i svih relevantnih institucija koje su se odazvale pozivu, pozdravio je predsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković koji je tom prilikom ukazao da je izuzetno važno na jednom mjestu okupiti sve aktere, te kroz direktne razgovore pokušati rješiti goruće probleme u korist svih, a prvenstveno u korist unapređenja privrede Bosne i Hercegovine.

Obzirom da su organizatori proizvodnje duhana u jako složenoj situaciji, dovedeni su u težak položaj koji će, po njihovim riječima, dovesti do gašenja proizvodnje sirovog duhana, te do njihove nemogućnosti da sklapaju ugovore sa svojim kooperantima za narednu godinu.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno što prije organizovati sastanak nadležnih entitetskih ministarstava, entitetskih inspekcija i Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako bi se trenutna situacija što prije rješila, a čime bi se ugroženim privrednim subjektima omogućio nastavak poslovanja.

PODIJELI:

TAGOVI:

duhanska industrija

UIO BIH

VTK BIH

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti