FENA domaćin proljetne konferencije EANA-e 2020. godine

21.09.2019. 09:38 / Izvor: Fena
FENA domaćin proljetne konferencije EANA-e 2020. godine

U sklopu redovnog godišnjeg okupljanja Allijanse evropskih novinskih agencija EANA jučer je održana i Generalna skupština ove alijanse

U sklopu redovnog godišnjeg okupljanja Allijanse evropskih novinskih agencija EANA je održana i Generalna skupština ove alijanse. Članovi Skupštine su, između ostalog, izabrali dva nova člana UO i to Clivea Marshalla, direktora PA iz Velike Britanije i Armelu Krasniqi, direktoricu albanske novinske agencije ATA, koji zajedno sa već postojećim članom Jiri Majstrom, direktorom češke novinske agencije ČTK, sada čine Upravni odbor Alijanse. Na Skupštini je također predstavljen Program obuke za novinare EANA-e za 2019. godinu te nagrađeni projekt švicarske novinske agencije Keystone-SDA.

Domaćin ovogodišnje konferencije i Generalne skupštine EANA-e je novinska agencija Republike Češke ČTK, čiji je direktor Jiri Majstr rekao da je bilo zadovoljstvo i veoma dobro iskustvo biti domaćin jedne ovakve konferencije.

"Mislim da evropske agencije imaju mnogo toga zajedničkog, mnogo toga za podijeliti, razmijeniti informacije i iskustva, tako da nam je drago što smo bili domaćini", rekao je direktor češke novinske agencije ČTK.

U nastavku konferencije Generalna skupština EANA  je odlučila da FENA  iduće godine biti domaćin proljetne konferencije Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) u Sarajevu.

Predsjednik EANA-e i direktor njemačke novinske agencije DPA Peter Kropsch izrazio je zadovoljstvo što će se idući skup Alijanse održati u Sarajevu.

"Kao predsjednik Evropske alijanse novinskih agencija i uime Upravnog odbora želim reći da nam je drago što ćemo održati idući skup EANA-e u Sarajevu. To će biti mjesto okupljanja 32 agencije, a domaćin će biti FENA. FENA je vrijedan član EANA-e već nekoliko godina i sretni smo što ćemo održati konferenciju po prvi put u Sarajevu iduće godine. Sarajevo je za nas mjesto gdje se susreću prošlost i budućnost i siguran sam da ćemo imati odličnu konferenciju tamo i radujem se gostoprimstvu zemlje, a naročito FENA-e", rekao je Kropsch.

Direktor Federalne novinske agencije Elmir Huremović smatra da će održavanje konferencije u BiH značajno doprinijeti isticanju značaja agencijskog novinarstva, ali i slobode medija u BiH i cijeloj jugoistočnoj Evropi.

"Dolazak medijskih autoriteta u BiH, kakve su neupitno agencije koje su članice EANA-e, sigurno će doprinijeti podizanju svijesti u javnosti o ulozi novinskih agencija u razvoju demokratskog društva", rekao je Huremović, dodajući kako je ovo veliko priznanje FENA-i, ali i Sarajevu i Bosni i Hercegovini. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti