Zara zatvara više od hiljadu trgovina širom svijeta

11.06.2020. 09:22 / Izvor: Agencije
Zara zatvara više od hiljadu trgovina širom svijeta

Vlasnik lanca trgovina odjećom Amancio Ortega pokušat će povećati online prodaju tokom kaosa koji je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Inditex, grupacija čija je Zara glavna robna marka, planira zatvaranje između hiljadu i 1200 uglavnom manjih prodavnica.

Inditex ima najviše gubitaka u trgovinama brendova starijih od Zare. Španjolska grupacija Inditex, osim Zare, posjeduje i brendove poput Bershke, Pull & Beara i Massimo Duttija.

Zatvaranje trgovina očekuje se u Aziji i Europi, pojačava se online prodaja.

Zatvaranje trgovina očekuje se najviše u Aziji i Europi. Guardian piše da će se zatvoriti najmanje 107 prodavnica širom Velike Britanije. 

Iz Inditexa su poručili da će broj zaposlenih ostati stabilan, a radnicima je ponuđena druga uloga unutar kompanije, kao što je priprema robe za online prodaju. 

Ukupan broj trgovina smanjit će se sa 7412 na između 6700 i 6900 nakon reorganizacije, što će uključivati i otvaranje 450 novih trgovina.

Online prodajom protiv konkurencije

Inditex je rekao da će ubrzati svoje aktivnosti na prodaji više odjeće putem interneta jer time nastoji potući konkurenciju  i novijih isključivo online trgovina kao što su Asos i Boohoo, koji su prosperirali u Velikoj Britaniji tijekom lockdowna.

Inditex, koji kontrolira njegov osnivač Amancio Ortega, planira potrošiti milijardu eura na svoju internetsku ponudu do 2022. godine i dodatnih 1,7 milijardi eura u trgovinama kako bi omogućio bolje integriranje s web stranicama za brže isporuke i praćenje pošiljki u stvarnom vremenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti