Do 20 posto

Vlasnik Zare podiže plate

10.02.2023. 09:23 / Izvor: Agencije
zara

Povećanja plata dosežu čak 40 posto u područjima Španije gdje su plate bile najmanje.

Kompanija Inditex, koja je između ostalog vlasnik lanca trgovina odjećom Zara, postigla je dogovor o povećanju plata u svojim španskim trgovinama u prosjeku za 20 posto, objavila su u četvrtak navečer dva najveća španska sindikata.

Povećanja plata dosežu čak 40 posto u područjima Španije gdje su plate bile najmanje.

Povećanje znači da će minimalna mjesečna plata u Inditexu u Španiji iznositi 1.500 eura za prodavače u trgovinama, a minimalno 2.041 euro za radnike u trgovinama s većim odgovornostima, prenosi Hina.

Sindikati su rekli i da je Inditex pristao u slijedeće tri godine usklađivati rast plata s inflacijom, sa čijim snažnim rastom se suočava i Španija. Inditex nije trenutno odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Nakon što su radnici u trgovinama u gradu A Coruñi, gdje je sjedište Inditexa, u decembru dobili povećanje plata od 25 posto, sindikati CCOO i UGT, koji predstavljaju više od polovine radne snage u Zarinim trgovinama u Španiji, pregovarali su s Inditexom o povećanju plata i beneficija za trgovce koji rade za firmu u cijeloj Španiji.

Inditex se u novembru dogovorio s UGT-om i CCOO-om o isplati jednokratnog bonusa od 1.000 eura u februaru za sve prodavače u trgovini s punim radnim vremenom zaposlenima širom Španije, a sada je pristao isplatiti isti bonus sljedeće godine.

Inditex zapošljava oko 165 hiljada radnika u 177 zemalja, oko trećine njih u Španiji. Oko 86 posto radnika radi u 6.477 trgovina, a većinom je riječ o ženama.

Među ostalim brendovima, u vlasništvu Inditexa su i Massimo Dutti, Pull & Bear i Bershka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti