Investicijska kompanija vlasnika Zare u shoppingu u energetskom sektoru

22.08.2022. 09:04 / Izvor: seebiz.eu
Amancio Ortega

Pontegadea, investicijska tvrtka osnivača Zare Amancia Ortege, diverzificira portfelj i okreće se energetskom sektoru.

Pontegadea, investicijska tvrtka osnivača Zare Amancia Ortege, diverzificira portfelj i okreće se energetskom sektoru.

Prošle je godine Pontegadea nakupovala udjele u energetskim tvrtkama koji vrijede više od milijardu dolara, a gotovo dvije milijarde dolara uložila je u nekretnine diljem svijeta.

Ta tvrtka upravlja dividendama koje Ortega ubire od trgovina koje je osnovao prije gotovo šest desetljeća te niže ulaganja izvan industrije koja je osnivača Zare učinila najbogatijim Španjolcem. U posljednjih pet godina dionice krovne modne tvrtke Inditex pod kojom su Zara i ostali brendovi izgubile su trećinu vrijednosti, a Ortega je zahvaljujući svojoj investicijskoj tvrtki nabildao nekretninski portfelj toliko da je njime nadmašio neke od najbogatijih Europljana te se okrenuo ulaganjima u novim područjima, i to sve ne prodavši nijednu dionicu.

Posljednjih godina tvrtka se ozbiljnije okrenula energetici. Godine 2019. kupila je udjel u španjolskom distributeru plina Enagás. Prošlog je mjeseca tvrtka uložila javnosti još uvijek nepoznatu svotu u odjel za obnovljive izvore energije u toj tvrtki i od Repsola za oko 27 milijuna eura kupila udio u solarnoj elektrani.

Pontegadea pokušava ublažiti posljedice pada vrijednosti Inditexovih dionica. Tvrtka ostvaruje znatne prihode i od telekomunikacijske kompanije Telefonice u koju je uložila 2018. godine u jednom od svojih prvih ulaganja izvan sektora nekretnina.

Ipak, glavnina Ortegina bogatstva od 53,8 milijardi dolara dolazi od većinskog udjela u Inditexu koji se procjenjuje na 48 milijardi dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti