Zašto su građevinska zemljišta u Njemačkoj skuplje nego ikad?

17.09.2020. 09:03 / Izvor: Fena
Zašto su građevinska zemljišta u Njemačkoj skuplje nego ikad?

Potražnja za stambenim prostorom u Njemačkoj je ogromna, prije svega u gusto naseljenim područjima.

Potražnja za stambenim prostorom u Njemačkoj je ogromna, prije svega u gusto naseljenim područjima. Međutim, nedostaje građevinskog zemljišta. Cijene su zato eksplodirale. 

"Nisu samo cijene stanova rekordno visoke, i građevinsko zemljište nikada nije bilo toliko skupo", priopćio je Savezni ured za statistiku iz Wiesbadena.

Prema jednom izračunu, u 2019. godini kvadratni metar u prosjeku je stajao čak 190 eura. Za usporedbu, kvadratni metar građevinskog zemljišta prije deset godina prodavao se za prosječno  122 eura, javlja Deutsche Welle.

Investitori moraju posebno duboko posegnuti u džep kada se radi o građevinskom zemljištu u gradovima-pokrajinama Berlinu i Hamburgu, gdje je kvadratni metar stajao 1.328, odnosno 1.158 eura.

Prema podacima statističara, cijene u principu rastu s povećanjem društvene zajednice. U mjestima s manje od 2.000 stanovnika kvadratni metar stoji u prosjeku 66 eura, dok u gradovima širom Njemačke, u kojima živi najmanje 500.000 stanovnika, cijena je bila 17 puta veća – čak 1.128 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti