SAD ipak dozvolile poslovanje s Huawei kompanijom

01.11.2020. 08:31 / Izvor: Nezavisne novine
SAD ipak dozvolile poslovanje s Huawei kompanijom

Preduslov za poslovanje sa Huawei kompanijom je da se komponente koje su predmet trgovine ne koriste u izradi 5G opreme, odnosno da ne podržavaju 5G tehnologiju.

Određeni broj američkih kompanija u IT i telekomunikacionom sektoru, koje žele da sarađuju sa Huawei kompanijom i da toj kineskoj kompanji prodaju svoje komponente uprkos sankcijama, odnedavno to mogu da čine, ali pod uslovom da se one nekoriste za 5G tehologiju, piše Finnancial times.

List saznaje da je proteklih dana nizu američkih i svjetskih kompanija iz SAD stiglo odobrenje za nastavak poslovanja s Huawei kompanijom, tako da je kompanijama koje rade sa američkom tehnologijom dozvoljeno da kineskom koncernu pored ostalog prodaju čipove.

Preduslov za poslovanje sa Huawei kompanijom je da se komponente koje su predmet trgovine ne koriste u izradi 5G opreme, odnosno da ne podržavaju 5G tehnologiju.

Tako su na primjer, američke sankcije ukinute za OLED ekrane koje Samsung isporučuje Huawei, ili za CMOS senzore koje za kinesku kompanijuu proizvode japanski Sony ili kineski OmniVision, koji ima sjedište u Kaliforniji.

Najveći američki proizvođači silicijumskih čipova, Qualcomm i MediaTek, mogli bi takođe do kraja godine da dobiju dozvolu za nastavak saradnje sa Huawei kompanijom, prenosi SeeBiz.

Analitičari smatraju da je to korak u pozitivnom smjeru i da SAD i dalje žele da zadrže Huawei kao trgovinskog partnera, šaljući poruku da prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, koju su ranije isticali kao razlog za sankcije, očigledno nije toliko izražena.

Otkako je Huawei dospio na "crnu listu" kompanija s kojima SAD strogo kontroliše sve transakcije, dozvole za saradnju zatražilo je oko 300 kompanija, a otprilike svaki treći takav zahtjev je do sada i odobren.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti