UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja

02.12.2020. 16:27 / Izvor: HINA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja

Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste

Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

To izvješće UNWTO je pokrenuo na početku pandemije, prateći mjere za putovanja poduzete u 217 odredišta u svijetu.

Napominjući kako je primjetno da se u svijetu smanjuje broj destinacija zatvorenih za međunarodni turizam, iz UNWTO-a ocjenjuju da je ukidanje ograničenja putovanja ključno i za poticanje turizma, ali i šireg oporavka od socijalnih i ekonomskih utjecaja pandemije.

Novo izvješće UNWTO-a tako pokazuje da su od 1. studenoga 152 odredišta ublažila ograničenja međunarodnog turizma, u odnosu na njih 115 s početka rujna.

Istodobno, 59 odredišta držalo je svoje granice zatvorenima za turiste, što je 34 manje nego prije dva mjeseca.

UNWTO je utvrdio da su odredišta s višim rezultatima u zdravstvenim i higijenskim pokazateljima, kao i u indeksu ekološke učinkovitosti, među onima koji su brže ublažila ograničenja i većina njih sve više primjenjuje diferencirane pristupe koji se temelje na riziku u primjeni ograničenja putovanja.

Za razliku od takvih, odredišta koja odlučuju držati svoje granice zatvorenima za međunarodne turiste su uglavnom u zemljama s relativno niskim rezultatima u zdravstvenim i higijenskim pokazateljima i indeksu ekološke uspješnosti i većina ih se nalazi u Aziji i Oceaniji, a mnoga su u malim otočnim državama u razvoju, najmanje razvijenim zemljama ili u zemljama u razvoju bez izlaza na more.

Po svjetskim regijama, izvješće UNWTO-a o ograničenju putovanja pokazuje da Europa i dalje prednjači u ukidanju ili ublažavanju ograničenja, nakon koje slijede Amerika, Afrika te zatim i Bliski istok, dok su Azija i Oceanija i dalje regija s najmanje ublaženih ograničenja putovanja i potpunijim zatvaranjem granica za međunarodni turizam.

UNWTO iznova naglašava važnu ulogu koju vlade mogu imati u ponovnom pokretanju turizma, iznoseći i da su od deset najvećih tržišta-izvora turizma, četiri (s kojih dolazi 19 posto svih globalnih odlaznih putovanja) izdala smjernice odnosno savjete protiv svih nebitnih međunarodnih putovanja.

Preostalih šest (koja predstavljaju 30 posto svih odlaznih putovanja) izdala su detaljnije putničke savjete, temeljeći svoje smjernice na procjenama rizika utemeljenim na dokazima, zaključuju iz UNWTO-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti