Card, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

11.10.2021. 15:15 / Izvor: Fena
Card, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Foto: Nobel/Prize

Ekonomisti David Card, Joshua Angrist i Guido Imbens u ponedjeljak su dobili Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Ekonomisti David Card, Joshua Angrist i Guido Imbens u ponedjeljak su dobili Nobelovu nagradu za ekonomiju za pionirski rad u "prirodnim eksperimentima koji pokazuju posljedice u realnom svijetu", na poljima od američkog sektora brze hrane do imigracije s Kube tokom Castrove ere.

"Za razliku od medicine i drugih nauka, ekonomisti ne mogu provoditi rigidno kontrolirane kliničke testove. Umjesto toga, oni izvode prirodne eksperimente u situacijama realnog života, u pristupu koji se proširio na ostale društvene nauke", navodi se u obrazloženju nagrade Švedska akademija nauka.

"Njihovo istraživanje značajno je poboljšalo našu sposobnost da odgovaramo na uobičajena pitanja, što je od velike koristi za društvo", izjavio je Peter Fredriksson, predsjedajući komisije za nagrade u ekonomskoj nauci.

Nobelovim nagradama za ekonomiju dominiraju američke institucije, i ove godine nije bilo izuzetka. Card, rođen u Kanadi, trenutno radi na Univerzitetu Berkeley u Kaliforiniji; Angris na Institutu tehnologije Massachusetts, a Imbens, rođen u Holandiji, na Stanford univerzitetu, prenosi AFP.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti