Trojica Amerikanaca dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

10.10.2022. 13:43 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
novel prize

Trojica američkih ekonomista – Ben Bernanke, Douglas Diamond i Philip Dybvig dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju

Trojica američkih ekonomista –  Ben Bernanke, Douglas Diamond i Philip Dybvig dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju “za istraživanje banaka i finansijskih kriza”, saopćila je švedska Kraljevska akademija nauka, prenosi Tanjug.

Kako je Nobelov komitet naveo, istraživanja ovogodišnjih laureata iz ekonomije smanjuju rizik od finansijskih kriza koje se razvijaju u dugotrajnim depresijama sa ozbiljnim posljedicama po društvo, što je od najvećeg značaja za sve nas.

U obrazloženju se kaže da je rad za koji su Bernanke, Diamond i  Dybvyg nagrađeni bio ključan za kasnija istraživanja koja su unaprijedila naše razumijevanje banaka, bankarskih propisa, bankarskih kriza i kako se finansijska kriza može riješiti.

"Koristeći istorijske izvore i statističke metode, analiza Bernankija je pokazala koji faktori su važni u padu bruto domaćeg proizvoda. Otkrio je da su faktori koji su direktno povezani sa propadanjem banaka činili lavovski dio pada", navedeno je.

Dodaje se da je Bernanki analizirao Veliku depresiju iz tridesetih godina prošlog vijeka, najgoru ekonomsku krizu u modernoj istoriji. Između ostalog, pokazao je kako bankrot banaka bio od presudnog značaja za to što je kriza postala tako duboka i tako dugo trajala.

Rješenje za ranjivost banaka

Diamond je takođe pokazao kako banke igraju važnu društvenu ulogu. Kao posrednice između štediša i pozajmljivača, one su pogodnije da procijene kreditnu sposobnost pozajmljivača i osiguraju da zajmovi budu dobro uloženi, obrazložio je Nobelov komitet.

"Diamond i Dybvyg su predstavili rješenje za ranjivost banaka, u formi osiguranja depozita od strane vlade. Kada ulagači znaju da država garantuje za njihov novac, ne moraju više da trče u banku čim krenu glasine o bankrotu", navodi se.

Dodaje se da su njih dvojica razvila teoretske modele koji objašnjavaju zašto banke postoje, kako ih njihova uloga u društvu čini ranjivima na glasine o njihovoj eventualnoj propasti i kako društvo može da smanji ovu ranjivost.

Nagrada, formalno poznata pod nazivom Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sjećanja na Alfreda Nobela, posljednja je od ovogodišnjih Nobelovih nagrada, a dobitnici dijele sumu od deset miliona švedskih kruna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti