Stotine kandidatura za Nobelovu nagradu za mir u vrijeme rata u Ukrajini

02.03.2022. 11:51 / Izvor: Agencije
Nobelova nagrada

Dok je rat u Ukrajini glavna tema vijesti iz svijeta, ove godine su pristigle čak 343 kandidature za Nobelovu nagradu za mir.

Dok je rat u Ukrajini glavna tema vijesti iz svijeta, ove godine su pristigle čak 343 kandidature za Nobelovu nagradu za mir, saopćio je norveški Nobelov institut.

Kandidature, kojih je ipak nešto manje nego u 2016. godini, kada ih je bilo 376, predao je 251 pojedinac i 92 organizacije, saopćio je Institut.

Primanje kandidatura, koje svake godine imaju pravo predati hiljade osoba – parlamentarni zastupnici i ministri svih zemalja, bivši laureati, pojedini univerzitetski profesori.

Ruski napad na Ukrajinu bi ipak mogao utjecati na popis kandidata, jer pet članova Nobelovog odbora mogu također predložiti svoje kandidate na prvoj sjednici planiranoj u ponedjeljak.

Iako Nobelov institut ne otkriva imena kandidata, oni koji su ih nominirali mogu odlučiti da otkriju ime svog kandidata.

Tako se ove godine zna da su predloženi demokratski aktivisti u Mjanmaru, bjeloruska opoziciona čelnica Svetlana Tihanovska, papa Franjo i neki od istaknutih boraca za zaštitu klime, poput mlade Grete Thunberg i slavnog Davida Attenborougha.

Zastupnik norveške populističke desnice rekao je u subotu, premda će vjerovatno biti kasno za ovu godinu, da za Nobelovu nagradu želi predložiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti