"Afganistanska djevojka" s naslovnice National Geographica evakuirana u Italiju

26.11.2021. 11:24 / Izvor: Fena
Sharbat Gula

Foto: Sky news screen grab

Sharbat Gula, poznata zelenooka "afganistanska djevojka" koja je bila na naslovnici časopisa National Geographic 1985. godine, evakuirana je u Italiju.

 Sharbat Gula, poznata zelenooka "afganistanska djevojka" koja je bila na naslovnici časopisa National Geographic 1985. godine, evakuirana je u Italiju, saopćila je vlada.

"Afganistanka Sharbat Gula stigla je u Rim", navodi se u saopćenju Predsjedništva Vijeća ministara, talijanskog ekvivalenta uredu premijera.

Gula je zatražila pomoć da napusti Afganistan nakon što su talibani ponovno preuzeli vlast u augustu, podsjeća se iz Ureda.

Njena evakuacija pomognuta je u okviru šireg talijanskog programa evakuacije za afganistanske građane i vladinog plana za njihov prihvat i integraciju.

Nakon talibanskog preuzimanja vlasti, deseci hiljada Afganistanaca su evakuirani. U zemlji su se ponavljali napadi, a humanitarna situacija se smatra katastrofalnom, piše DPA.

Gula je privukla pažnju javnosti širom svijeta kada je njezina fotografija objavljena na naslovnici National Geographica u junu 1985. godine. Nakon toga je fotografija naširoko korištena za objavljivanje nevolje izbjeglica.

Kultna fotografija, koju je snimio fotograf Steve McCurry, donijela je Guli titulu "Mona Lise iz afganistanskog rata".

McCurry ju je fotografirao u decembru 1984. godine, kada je imala 12 godina i bila je u izbjegličkom kampu. Živjela je u Pakistanu od invazije tadašnjeg Sovjetskog Saveza na Afganistan 1979. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti