Poslodavcima u Danskoj dozvoljeno da traže Covid certifikat od zaposlenih

27.11.2021. 09:21 / Izvor: Akta.ba
Danska

Usvajanjem ovog novog zakona, poslodavcu je dozvoljeno da zahtijeva od zaposlenog da pokaže Covid certifikat.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava da je Parlament Danske usvojio novi zakon koji poslodavcima daje pravo da od zaposlenih zahtijevaju pokazivanje Covid certifikata ili da se testiraju na Covid-19 i da objave rezultate. Zakon je stupio na snagu 26. novembra 2021. godine.

Usvajanjem ovog novog zakona, poslodavcu je dozvoljeno da zahtijeva od zaposlenog da pokaže Covid certifikat sve dok je Covid-19 kategorisan kao kritična bolest za zajednicu. Ako poslodavac želi da iskoristi ovu opciju, zaposleni moraju biti prethodno pismeno obaviješteni. 

Od 11. novembra, a najmanje mjesec dana, Covid-19 je kategorisan od strane Danske komisije za epidemije kao bolest kritična za zajednicu.

Kompanijama je takođe zakonski dozvoljeno da zahtijevaju Covid certifikat od posjetilaca. Za vozače u teretnom saobraćaju to znači da se od njih može tražiti da dokažu imunitet, obavljenu vakcinaciju ili negativan test na COVID-19. Negativan test važi 48 sati za antigensko testiranje i 72 sata za PCR testiranje.

Preporučuje se kontaktiranje danskih partnera radi provjere da li koriste mogućnost zahtjevanja Covid certifikata na uvid, saopćili su iz VTK BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti