Automobili

Vijesti / SVIJET

Poruka vozačima: Manje koristite automobile, dijelite prijevoz

Međunarodna agencija za energiju (IEA) pozvala je u petak vozače da manje putuju, da dijele prijevoz i voze sporije.

18.03.2022. 13:43 / Izvor: HINA

Međunarodna agencija za energiju (IEA) pozvala je u petak vozače da manje putuju, da dijele prijevoz i voze sporije, podsjetivši na plan smanjenja potrošnje nafte u kontekstu zabrinutosti za opskrbu u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Plan IEA-e naglašava razmjere krize u opskrbi koju su izazvale sankcije Rusiji i nesklonost kupaca ruskoj nafti.

Preporuke uključuju sporiju vožnju, rad od kuće, dane bez automobila u gradovima, jeftiniji javni prijevoz i poticanje prakse dijeljenja prijevoza, a mogle bi u četiri mjeseca smanjiti potražnju za naftom za 2,7 milijuna barela dnevno, priopćila je IEA.

Budući da najveći dio potražnje za naftom dolazi iz transporta, plan se fokusira na mogućnosti smanjenja potrošnje nafte “u prijevozu ljudi i robe od točke A do točke B”, a kao temelj koristi "konkretne mjere", uvedene u nizu zemalja i gradova.

Plan IEA-e o smanjenju potražnje mogle bi ipak osujetiti subvencije za energiju i motorna goriva koje su mnoge članice agencije već odobrile ili ih razmatraju.

Agencija je u studenome procijenila da su subvencije za fosilna goriva u prošloj godini porasle najsnažnije otkada prati podatke, dosegnuvši 440 milijardi dolara, odražavajući nastojanja vlada širom svijeta za zaštite potrošače od povećanja cijena.

Današnja poruka IEA-e nadovezuje se na sličan akcijski plan koji su objavili početkom mjeseca, promovirajući smanjenje ovisnosti o ruskom plinu, procijenivši da bi Europa u roku od godinu dana mogla smanjiti uvoz goriva iz Rusije za više od trećine.

IEA je pozvala vlade da promjene budu trajne, ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog borbe protiv klimatskih promjena.

"Dugotrajno smanjenje važno je ne samo kako bi se poboljšala energetska sigurnost zemalja, već i kako bi se suzbile klimatske promjene i smanjilo onečišćenje zraka", navela je agencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti