Bugarska ne namjerava produžiti ugovor s Gazpromom

22.03.2022. 09:58 / Izvor: Agencije
gazprom

Potpredsjednik Vlade Bugarske i ministar finansija Asen Vasiljev podsjetio je da postoji mogućnost snabdevanja gasom preko Transbalkanskog gasovoda.

Potpredsjednik Vlade Bugarske  i ministar finansija Asen Vasiljev podsjetio je da postoji mogućnost snabdevanja gasom preko Transbalkanskog gasovoda.

Zamjenik bugarskog premijera i ministar finansija Asen Vasilev izjavio je u intervjuu za bugarski nacionalni Radio u subotu da je nemoguće pregovarati s Gazpromom o novom sporazumu o opskrbi gasom u uslovima sukoba u Ukrajini.

Trenutni ugovor Bugarske s Gazpromom ističe 31. decembra 2022.

"U aktuelnoj situaciji, mi nemamo mogućnost da pregovaramo s Gazpromom", izjavio je Vasilev, dodavši da njegova zemlja" ima alternative [novom sporazumu s Gazpromom]."

Zamjenik premijera podsjetio je da postoji mogućnost opskrbe gasom preko Transbalkanskog gasovoda, čiji je kapacitet oko 20 milijardi kubnih metara, dok je Bugarskoj potrebno oko 3 milijarde kubnih metara. Moguće je računati i na zalihe gasa iz Azerbejdžana i ukapljene zalihe gasa. Stručnjaci koje je TASS kontaktirao za komentare potvrdili su mogućnost alternativnih zaliha, ali napomenuli su da će troškovi plina na alternativnim rutama biti znatno veći.

 

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti