Lavrov: Pokušaji izoliranja Rusije sankcijama ravni su objavi ekonomskog rata

08.07.2022. 12:31 / Izvor: Agencije
rusija

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da su pokušaji da se sankcijama izolira Moskva ravni objavi ekonomskog rata od strane Zapada, odbacujući. kako ih je nazvao, "fanatične" kritike ruskog rata u Ukrajini.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da su pokušaji da se sankcijama izolira Moskva ravni objavi ekonomskog rata od strane Zapada, odbacujući. kako ih je nazvao, "fanatične" kritike ruskog rata u Ukrajini.

Govoreći na ministarskom sastanku G20 u Indoneziji, Lavrov je kazao da će se Rusija sada okrenuti Kini, Indiji i drugim zemljama izvan Zapada.

On je kritikovao ruske suparnike da  fokusiranjem na Ukrajinu propuštaju šansu da se bave globalnim ekonomskim temama

Ruska invazija na susjednu zemlju izazvala je najtežu krizu u odnosima između Rusije i zapadnih zemalja od kubanske raketne krize 1962.godine kada su mnogi ljudi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Indonezija je u petak zatražila od G-20 da pomogne u okončanju rata, na sastanku koji je okupio ministre vanjskih poslova nekih od najoštrijih kritičara ruske invazije u istoj prostoriji sa šefom ruske diplomatije.

"Agresori" "osvajači", "okupatori" - čuli smo mnogo takvih stvari danas", izjavio je Lavrov novinarima.

 Kazao je da rasprave zapadnih zemalja “odlutaju čim se govornici uhvate podija, na fanatične kritike Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini”.

"Tokom rasprava zapadni partneri izbjegavali su slijediti mandat G-20 da se bavi pitanjima iz domena svjetske ekonomije", izjavio je Lavrov, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti