Centralna banka Turske značajno smanjila osnovnu kamatnu stopu

19.08.2022. 13:46 / Izvor: SRNA
Lira

Centralna banka Turske šokirala je danas finansijska tržišta smanjenjem osnovne kamatne stope za 100 baznih poena, na visinu od 13 odsto.

Centralna banka Turske šokirala je danas finansijska tržišta smanjenjem osnovne kamatne stope za 100 baznih poena, na visinu od 13 odsto, uz obrazloženje da je neophodno podstaći ekonomski rast urkos inflaciji od blizu 80 odsto i trendu pooštravanja monetarne politike širom svijeta.

Lira je oslabila na više od jednog procenta nakon mjere koja je uvedena bez ikakve najave. Predsjednik Tajip Erdogan podržava neuobičajenu politiku centralne banke da bi krediti bili što jeftiniji i da bi se podržao turski izvoz.

Inflacija je trenutno na najvišem nivou u prethodne 24 godine i topi zarade i ušteđevine turskih građana.

Banka je u posljednjih sedam mjeseci održavala kamatnu stopu na visini od 14 odsto nakon što ju je smanjila za 500 baznih poena krajem prošle godine. Politika ublažavanja monetarne politike izazvala je krizu lire u decembru, zbog čega je skočila inflacija.

Erdogan se odavno zalaže za smanjenje kamatne stope, a tokom nekoliko posljednjih godina smijenio je više guvernera centralne banke.

Analitičari kažu da su šokirani današnjom odlukom i da uopšte nije trebalo postupiti ovako.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti